Een hartverwarmend bericht op Nu.nl: een Poolse koe ontsnapte en sloot zich aan bij een kudde wilde bizons, die daar in het natuurgebied Białowieża leven. Dat gaat dus al enige tijd goed, maar is het een langdurige oplossing voor de koe? Kan zij zich definitief handhaven tussen de bizons? EenVandaag zoekt het uit in 'Feit of Fictie'.

Volgens Marleen Felius, die promoveerde op de verwantschap van koeienrassen aan de Universiteit Utrecht, is het niet gek dat de twee soorten elkaar opzoeken: "Zo'n 120 duizend jaar geleden liepen er in Europa bizons rond die vergelijkbaar zijn met het soort dat we kennen uit Amerika. Ten tijde van het pleistoceen, iets later, is er een oerrund in zo'n kudde terecht gekomen en zijn ze vermengd geraakt. Dat is uit DNA-onderzoek gebleken en hierdoor weten we dus ook dat de huidige Europese bizon, ook wel bekend als wisent, en de koe zeer nauw verwant zijn." Het verbaast haar dan ook niet dat de twee elkaar gevonden hebben in het Poolse gebied. "Koeien zijn kuddedieren, die willen niet alleen zijn. Die wisenten zijn zo nauw verwant met deze runderen, dat die prima samen gaan."

Een uniek geval

Ook in Nederland lopen er in een paar natuurgebieden wisenten rond. Daar is het echter nog nooit voorgekomen dat een koe is opgenomen door de wisentenkudde. Yvonne Kemp, projectleider wisentenprojecten bij Ark: "In het gebied Kraansvlak bij Zandvoort leeft een groep Schotse hooglandrunderen vlak naast een groep wisenten. Die leven prima samen, maar ze mengen niet." Gezien de genetische verwantschap die de twee diersoorten vertonen, verbaast het haar niet dat het in het Poolse geval wel goed gaat. Toch zal het niet helemaal vlekkeloos verlopen, verwacht Kemp. "De wisenten zijn gewend aan leven in het wild. Ze kunnen zich goed verweren tegen wolven, zijn snel en weten waar ze voedsel vinden. Dat zal voor een boerderij-koe allemaal lastig zijn, maar klaarblijkelijk zijn er unieke gevallen waarbij het wel lukt."

Nageslacht

Het is een feit: de koe kan zich langdurig handhaven in een bizonkudde. Eenvoudig zal dat alleen niet voor haar zijn. Daarbij waarschuwt Marleen Felius ook nog voor eventueel nageslacht. "De koe is heel anders gebouwd dan haar verre verwant. Dus een eventueel embryo ontwikkelt zich vaak niet goed. Ook zijn de kalveren die voortkomen uit een kruising veel groter dan een gewoon kalfje. Dus de geboorte is vaak heel moeilijk, en meestal zelfs fataal voor de moeder."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.