Een Palestijnse arts in opleiding en vijf Bulgaarse verpleegkundigen worden ervan beschuldigd meer dan 400 kinderen in Libië te hebben besmet met het Hiv-virus. Ze zijn ter dood veroordeeld en toch staat buiten kijf dat ze onschuldig zijn. Hoe kan dit? Exclusief in EénVandaag: een gesprek met de familie van de arts.

De familie van de arts (Ashraf) werd geïntimideerd en bedreigd met de dood. Op uitnodiging van Nederland zijn ze hierheen gekomen. Ashraf zit inmiddels acht jaar in de gevangenis, net als de vijf verpleegkundigen. Zij hoorden bij de rechtbank én het hof de doodstraf tegen zich eisen. Terwijl ze onschuldig zijn. Westerse wetenschappers hebben namelijk vastgesteld dat de kinderen besmet moeten zijn geweest, vóór dit medisch personeel in het ziekenhuis werkzaam was. Maar wat is er gebeurd in Libië en de familie? EénVandaag praat hierover met de vader, moeder en vier zussen van Ashraf.

Inmiddels ligt de zaak bij de Libische Hoge Raad. Half maart begint het proces. Verwacht wordt dat de uitspraak over een half jaar gedaan wordt.

Onschuldig ter dood veroordeeld