De lokale partij is in opkomst dat blijkt uit de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Ongeveer één op de drie kiezers stemde 21 maart op een kandidaat van een niet-landelijke partij. EenVandaag-verslaggevers Simone Timmer en Sander ’t Sas volgen maandenlang zes eigenzinnige (kandidaat-) raadsleden van lokale politieke partijen, op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het resultaat is te zien in de driedelige documentaireserie OnsBelang. Als de verkiezingen achter de rug zijn gaan zij nog een laatste keer terug: wat was de uiteindelijke verkiezingsuitslag en wat betekent die voor de hoofdpersonen van OnsBelang?

Partij LEF! Emmen

Conciërge Kees Dijkstra in Emmen gruwde lange tijd van de politiek. Hij besloot zich toch verkiesbaar te stellen voor de lokale partij LEF!. Hoe heeft deze partij het gedaan tijdens de verkiezingen en komt Kees in de raad?

 

Onafhankelijk Delft 

De excentrieke Martin Stoelinga en Jolanda Gaal van de lokale partij 'Onafhankelijk Delft' hebben een moeilijke campagnetijd achter de rug. Martin heeft kanker maar zet ondanks zijn chemotherapie de campagne voort. 

 

Partij BALANS Boxtel

Zwaar was het ook voor veeboer, raadslid én mantelzorger Wim van der Zanden van de lokale partij Balans Boxtel. Hij zorgt thuis al langere tijd voor zijn dementerende vader en hulpbehoevende moeder, maar moet de beslissing nemen om zijn vader naar een gesloten zorginstelling te brengen. Intussen dendert de campagne door; hoe heeft zijn partij het er vanaf gebracht?

 

LVR in Roermond

Bij de LVR in Roermond, de partij van Dré Peters en Jos van Rey, draait alles om de vraag: mogen we dit keer wél het college in? De afgelopen vier jaar werd de grootste partij van de stad door de andere fracties buitengesloten vanwege de zaak Van Rey.

 

LPF Westland in Naaldwijk

Dave van der Meer van LPF Westland tot slot hoopte op zetelwinst, en zette vooral in op de thema’s huisvesting en integratie. Hoe pakte dat uit?