In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag diagonaal van Biervliet naar Bierem. Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? Benieuwd waar de verslaggevers van Radio Eenvandaag zich bevinden? Dat is te zien op de routekaart onderaan de pagina.

Bij een bezoek aan een Marokkaanse modezaak in de Utrechtse wijk Lombok, komt verslaggever Laura Kors erachter dat Nederland bekend staat om zijn Marokkaanse feestkleding. Uit Frankrijk, Duitsland en België komen mensen met een Marokkaanse achtergrond om traditionele of verwesterde Marokkaanse jurken te kopen. (Lange gewaden met veel gouddraad, kraaltjes en pareltjes). We treffen klanten uit Frankfurt die aangeven dergelijke kleding niet in hun eigen grote stad te kunnen krijgen. 

Verkoopster Hazar verlaat dit succes als volgt. " In Nederland hebben wij, Nederlandse-Marokkanen hard leren werken en ook innoveren. We reizen de hele wereld over en verbeteren bestaande ontwerpen continue. Je ziet nooit Marokkanen uit bv. Spanje, Frankrijk of Italië naar Nederland reizen. Wij komen wel in hun landen".  

Ze verkopen traditionele gewaden. Hooggesloten lange jurken met lange mouwen, maar ook verwesterde mode, zoals jurken uit Dubai die bloter en soms korter zijn. " We zien hier steeds meer Syriërs. Arabieren zijn vaker vrijer dan Berberse Marokkanen. Veel Marokkaanse meisjes worden in de gaten gehouden op feestjes en mogen dan niet te veel huid laten zien. Arabieren hebben dat veel minder". 

Mijn Nederland in Lombok