Het staat ook wel bekend als ’vergeten conflict’: de burgeroorlog in Jemen. Door opgelaaide gevechten kwamen in de afgelopen vijf dagen in de hoofdstad Sanaa al zeker 125 mensen om het leven. Van nog eens 238 mensen staat vast dat ze gewond raakten. Dat meldt het Internationale Rode Kruis maandag.

De organisatie hoopt het belangrijkste ziekenhuis in Sanaa snel te kunnen voorzien van medicamenten, andere hulpmiddelen en brandstof voor de generators. De hulporganisatie heeft echter problemen om de eigen voorraden te bereiken omdat de opslagplaats ervan door bommen is getroffen. 

Floortje Dessing

Jemen kwam gisteren in het nieuws doordat de Nederlandse televisiemaker Floortje Dessing vastzat in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Daar vechten sinds enkele dagen de Houthi-rebellen en aanhangers van oud-president Saleh met elkaar. Dessing en het team waren in Jemen om aandacht te vragen voor de vergeten humanitaire ramp die zich daar voltrekt. Inmiddels is de televisiemaker met het team van het Rode Kruis veilig aangekomen in het Afrikaanse land Djibouti. 

Een verbroken verbond

Tijdens de gevechten in de hoofdstad kwam ook oud-president Ali Abdullah Saleh van Jemen om. De opstandige Houthi's bliezen in het centrum van de hoofdstad het huis van de voormalige president op. 

Saleh, die regeerde als een dictator, streed aanvankelijk met de Houthi's tegen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Saleh toonde zich echter recent bereid tot gesprekken met de Saudi's en verbrak het verbond met de Houthi’s. Dat leidde tot nieuwe onrust en oplaaiende gevechten in Jemen. 

Oud-president Ali Abdullah Saleh van Jemen kwam tijdens de gevechten om het leven.

Saleh was ruim dertig jaar lang president, tot hij in 2012 gedwongen werd om af te treden door de Arabische Lente. 

Nieuw hoofdstuk

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour al-Hadi riep maandag de Jemenieten op zich tegen de Houthi-rebellen te keren na de dood van voormalig president Ali Abdullah Saleh. Sprekend voor de Saudische televisiezender Al-Arabiya zei hij dat een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen de Houthi's aanbreekt.

De gevechten in Jemen hebben zich inmiddels verder verspreid naar andere provincies zoals Hajjah, meldden de Verenigde Naties (VN). Humanitaire missies binnen Sanaa, met inbegrip van vluchten van en naar de hoofdstad zijn daardoor opgeschort, aldus de verklaring.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.