Daten via een app vinden we inmiddels heel gewoon. Naar links ‘swipen’, virtueel vegen, als je iemand niks vindt of naar rechts als iemand je wel aan staat, is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. 

Je kunt heel gericht naar een partner zoeken en dat scheelt een hoop tijd en geld. Maar vriendschap opbouwen doen we in Nederland vooral nog  offline. Toch komt daar langzamerhand verandering in. Want de apps die je helpen bij het maken van nieuwe vrienden worden steeds populairder. 

De Amerikaanse app Meetup is daar zo’n voorbeeld van, met meer dan 250 miljoen gebruikers wereldwijd. Deze app brengt mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact. 

Ook in Nederland zie je steeds meer van dit soort apps. Zo richtte Nicole Kinsbergen 2,5 jaar geleden een ‘ontmoetingsapp’ op voor honden en hun baasjes: Doggy Dating. En afgelopen februari werd Ohello gelanceerd, een app die ontmoetingen faciliteert. 

Hoe levensvatbaar zijn dit soort online opgebouwde vriendschappen? We vroegen het aan Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.