Een rel rond zwemmer Maarten van der Weijden en DWDD-huisdichter Nico Dijkshoorn gaat veel rond op social media. Dit naar aanleiding van een column van Dijkshoorn, waar Van der Weijden op zijn Facebookpagina op reageerde.

Dijkshoorn schreef dit in een column op de site van VI over de zwemkampioen, en tevens kanker-overlever:

"Wij zijn dol op iemand als Maarten van der Weijden, die ziek werd maar nu wel gewoon zes keer op een dag, in zijn zwembroek, Het Kanaal oversteekt. Maarten heeft daar zijn beroep van gemaakt, aan zalen vol mensen vertellen dat hij genezen is. Dat hij wilskrachtig was en dat hij heeft geknokt en gestreden. Hij is weer gezond en dat geeft ons blijkbaar hoop. Ikzelf heb altijd een wat vervelend gevoel bij deze gezondheidsapostel die komt vertellen dat hij een survivor is. Ik kijk naar Maarten en denk maar één ding: je hebt geluk gehad."


Daarop reageert Van der Weijden nu fel:

"Geluk ja, iets wat ik overal waar ik mijn verhaal vertel, benadruk. Uit mijn mond zal je nooit horen dat ik 'gevochten' heb tegen kanker, of het 'overwonnen' heb. De luie waarheid is dat ik niets anders kon dan gaan liggen en de behandeling ondergaan." Van der Weijden gaat nog verder: "Wat al helemaal onjuist is, is dat ik daar zou vertellen hoe ik 'wilskrachtig heb geknokt en gestreden'. Dat impliceert dat mensen die niet het geluk hebben gehad te genezen, niet hard genoeg zouden hebben gevochten. Ik weet helaas uit ervaring dat het zo niet werkt."

Kanker is geen wedstrijd, mensen die er aan dood gaan hebben pech, en Maarten van der Weijden wil benadrukken dat die mensen nooit verweten kan worden dat ze niet hard genoeg gestreden hebben. 
Hij had geluk, en dáár vertelt hij over tijdens zijn speeches. Zijn betoog krijgt dan ook veel bijval. 

Inmiddels lijkt het verhaal ook weer wat gesust, oordelend naar onderstaande tweet:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.