Bij de fatale stunt met de monstertruck in de binnenstad van het Twentse Haaksbergen zijn de internationale richtlijnen niet opgevolgd. De Monster Truck Racing Association (MTRA) schrijft voor dat er in de rijrichting van de truck geen publiek mag staan. 

Op beelden van het drama in Haaksbergen is te zien dat het publiek overal rond het plein stond.

De gemeente heeft de vergunning voor het evenement online gezet. Daarin staat onder meer dat publiek op ten minste 10 meter afstand moest staan. 'Hiertoe dient een deugdelijke voorziening zijn te getroffen (dranghekken)', schrijft de gemeente. 

Onderzoek

Het onderzoek naar het ongeluk van zondag in Haaksbergen gaat nog zeker een paar dagen duren volgens de politie. Het is een ingewikkeld onderzoek, waarbij niet alleen wordt gezocht naar de oorzaak, maar ook naar de omstandigheden waaronder het kon gebeuren en naar de voorwaarden die waren gesteld in de vergunning.

Drie doden

Bij het ongeluk gistermiddag met de monstertruck in de binnenstad van Haaksbergen kwamen drie mensen om: een jongetje, een volwassen man en een volwassen vrouw. Nog vijf mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Daarnaast zijn 18 overige slachtoffers met diverse verwondingen behandeld. Er is een condoleanceregister geopend.

Andere shows worden intussen geannuleerd, zoals de monstertruckshow die voor dinsdag op het programma stond in het Twentse Tubbergen. Dat hebben de gemeente en de organisatie van de show besloten. 

In de EenVandaag-studio is letselschade-advocaat Martin de Witte te gast. Hij was onder meer betrokken bij de afwikkeling van de vuurwerkramp in Enschede. In Radio EenVandaag een gesprek met Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid.

update
clock 29-09-2014 18:24

'Schade heel moeilijk op de overheid te verhalen'

'Het verlenen van de vergunning in Haaksbergen is prutswerk, er staat niets over veiligheid. Over verzekeringen staat ook niets, dat hoort wel zo te zijn, wil je er als gemeente voor zorgen dat alles in orde is.'Dat zegt letselschade-advocaat Martin de Witte in de uitzending van EenVandaag. Hij was eerder betrokken bij de afwikkeling van de vuurwerkramp in Enschede.

'Vooraf had de gemeente dit kunnen bedenken', stelt De Witte. Maar: 'De geleden schade is bijna niet op de overheid te verhalen. De vraag is, als je schade hebt geleden, wie gaat dat aanvullen. Dat moet worden uitgezocht.' 

update
clock 30-09-2014 12:00

MTRA: 'veiligheidsprotocol had drama voorkomen'

Als veiligheidsprotocollen zouden zijn opgevolgd bij het monstertruckdrama in Haaksbergen afgelopen zondag, dan had het drama niet plaatsgevonden. Daarvan is de Monster Truck Racing Association (MTRA) van overtuigd. 'De standaardrichtlijnen voor veiligheid voor personeel en publiek hadden deze tragedie ongetwijfeld voorkomen, schrijft de Amerikaanse organisatie in een statement op haar website. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.