Nieuw-Zeeland is in shock na de aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch. De Nederlandse Norma Kloosterman woont er al 15 jaar. "We dachten altijd dat dit de veiligste plek op aarde was, maar dat is dus niet zo."

Bij de aanslagen zijn 49 doden en tientallen gewonden gevallen. Vier mensen zijn opgepakt. Een van hen, de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, is aangeklaagd voor moord. In een manifest van 74 pagina's, dat hij eerder op internet plaatste, lijkt hij de aanslagen op te eisen. Hij schrijft daarin over zijn anti-islamitische ideeën en zegt uit te zijn op 'white supremacy'.

'Ben je oké?'

Norma Kloosterman woont een paar straten van een van de moskeeën waar geschoten werd. Tijdens de aanslagen is ze aan het werk op een bouwplaats verderop in de stad. "Ineens gingen er veel alarmen op onze telefoons af", vertelt ze. Sinds de grote aardbeving in de stad van 2011 hebben de Nieuw-Zeelanders deze alarmdienst op hun telefoon.

"Eén of twee islamitische collega's kregen berichten met de vraag: 'Ben je oké?'. Toen hoorden we van de schietpartij." Christchurch gaat direct in 'lockdown': iedereen moet naar binnen. Norma en haar collega's gaan naar het kantoor van hun bedrijf, waar ze het nieuws volgen. "Rond 6, half 7 ging iedereen in lange files naar huis. Dat is al bijzonder: files hebben we hier eigenlijk nooit."

Norma Kloosterman reageert op de aanslagen in Christchurch: 'De dader zag dit als de beste plek om de meeste schade aan te richten'

Bewust gekozen voor Nieuw-Zeeland

Volgens Norma komen de aanslagen in het land als een enorme schok. "Het is onwaar, ongelooflijk. We dachten altijd dat dit de veiligste plek op aarde was, maar dat is dus niet zo." Ze omschrijft Nieuw-Zeeland als de laatste plek waar je dit zou verwachten. "Ik zeg altijd gekscherend tegen mijn Nederlandse familie: hier is weer eens niks gebeurd in het nieuws."

Ze denkt dat de schutter juist daarom het land als doelwit koos. "Hij heeft daar goed over nagedacht. Dit is een van de veiligste plekken ter wereld. Hij dacht waarschijnlijk: dit is de beste plek om de meeste schade aan te richten."

'Moslims zijn onderdeel van onze gemeenschap'

De anti-moslimdenkbeelden van de schutter zijn, volgens Norma, absoluut niet normaal in de stad. "We hebben een grote moslimgemeenschap in Christchurch. Zij zijn hier echt geïntegreerd en doen heel erg hun best. Racisten wonen overal, maar nooit komt het tot dit niveau."

De aanslagen zorgen ervoor dat de stad en het land samenkomen, zo ziet ze om zich heen. "Mensen willen elkaar helpen en ondersteunen. Ze benadrukken dat moslims onderdeel van onze gemeenschap zijn. Direct is er een soort 'community spirit'." Norma verwacht dat dat de komende dagen alleen maar meer wordt. "Mensen zullen elkaar helpen en net zoals de premier al heeft gezegd: er voor de slachtoffers zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.