Al sinds de eerste verschijning in het jaar 1500 houdt het monster van Loch Ness de gemoederen flink bezig. Bestaat hij wel of bestaat hij niet? Nieuw-Zeelandse wetenschappers hebben het antwoord op deze vraag.

Welk mysterieus dier bevindt zich in het grote Schotse meer? In de jaren 30 werd 'Nessie' voor het eerst gezien door lokale bewoners en sindsdien duikt hij eens in de zoveel tijd op. Hij is vastgelegd op mistige foto's en filmpjes, maar tot nu toe kon niemand achterhalen of het monster nou echt is of niet.

DNA-onderzoek

De onderzoekers namen 250 DNA-monsters uit het 226 meter diepe meer en vergeleken dat met een uitgebreide database. In het water zit namelijk genetisch materiaal van bijvoorbeeld de huid en urine van al het leven in het meer. Als er een monster is, kan je dat op deze manier aantonen.

Lees ook

"Er is nog maar één theorie over," zegt onderzoeker Neil Gemmel. "Er is in ieder geval geen bewijs gevonden voor een mythisch beest. Ook een groot geschubd reptiel is uitgesloten, net als een grote vis of een meerval." Wel is een grote hoeveelheid DNA van alen aangetroffen daarom is het monster van Loch Ness zeer waarschijnlijk een aal.

Reuzenaal

"Is het mogelijk dat het monster van Loch Ness een gigantische aal is? Misschien. We weten niet of het DNA afkomstig is van een reuzenaal of gewoon van veel kleine aaltjes. Normaal gesproken worden alen 4 tot 6 meter lang, een stuk kleiner dan wat mensen zeggen te zien in het meer. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat één of twee alen extreem groot zouden kunnen worden, vijftig procent of zelfs nog groter." zegt Gemmel.

Het monster is dan niet gevonden maar we weten nu wel wat er in het meer van Loch Ness leeft. Onderzoeker Gemmel is tevreden, "Dit was het, de zoektocht is voorbij."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.