Er komt een onderzoekscommissie naar het lek uit Commissie Stiekem. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gezegd in een persconferentie.

Hieruit werd ook duidelijk dat het OM geen inhoudelijke informatie heeft overgedragen aan de Kamer. Eerder zei Van Miltenburg dat het 'van grootste belang is dat we zorgvuldig en afgewogen besluiten nemen'.

Het bestuur van de Tweede Kamer kwam donderdagochtend bijeen om te overleggen over het lekken van informatie uit de Commissie Stiekem. De Rijksrecherche heeft daar onderzoek naar gedaan, maar het Openbaar Ministerie is niet bevoegd om de kwestie verder te onderzoeken.

Wat is de Commissie Stiekem?

De Commissie Stiekem is een andere naam voor de Commissie Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). Fractievoorzitters van de Tweede Kamer maken deel uit van deze werkgroep. De fractievoorzitters komen bij elkaar om onder andere de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) te controleren.

Hoe zijn de problemen begonnen?

Eind 2013 werd bekend dat iemand uit de CIVD informatie lekte naar het NRC Handelsblad.

Destijds stond de rol van minister Ronald Plasterk, de verantwoordelijke voor de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), ter discussie. Hij meldde dat de Amerikaanse dienst NSA 1.8 miljoen belgegevens in bijna 1 maand vergaarde. In eerste instantie liet Plasterk doorschemeren dat Nederland hier geen weet van had, maar later werd gelekt dat hij de Kamer wel had ingelicht, namelijk via de CIVD.

In de uitzending

Nu moet de Tweede Kamer beoordelen of de persoon die gelekt heeft, vervolgd moet worden. Maar als de Tweede Kamerleden hierover beslissen wordt het dan niet juist een politieke kwestie? Over deze unieke situatie spreken we met voormalig politicus en voormalig diplomaat Frans Weisglas.

Ook een gesprek met Pieter Cobelens, voormalig directeur van de MIVD, over wat er wel en niet is toegestaan. 

In Radio EenVandaag een gesprek met politiek commentator Kees Boonman en met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve.

Bekijk ook de blog van redactielid Miriam Heijenga: Wie is het lek?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.