De 8-urige werkweek bestaat 100 jaar, maar deze klassieke werkweek staat onder druk. Gaan we nu langer of juist korter werken? "Korter", zegt Tom Vink. Hij werkt slechts 4 uur per dag en dat gaat prima.

Korter werken zien we allemaal wel zitten in Nederland. En hoewel we volgens onderzoek van salarisverwerker ADP liever een vierdaagse werkweek met langere dagen willen, denken veel deskundigen dat we met kortere werkdagen productiever zijn. Tom Vink kan dit beamen en werkt hooguit 20 uur per week. Dit is hoe hij het doet.

Werkdag van 2 uur

Het begon voor Tom met het boek The Four Hour Workweek van de Amerikaan Timothy Feriss. Het boek werd een hit voor zogenaamde internetnomaden die vanaf hun laptop klussen doen en gelijk de mooiste stranden, de coolste bestemmingen en de hipste steden bezoeken.

Tom werd gegrepen door het concept en ging een 'challenge' uit het boek aan. De uitdaging was om niet meer dan 2 uur per dag te werken en in die tijd zoveel mogelijk van je werk te doen.

Vuistregels

Tom besloot in de tijd dat hij werkte ook nog een blog bij te houden en het ging hem naar eigen zeggen makkelijker af dan gedacht. Hij ontwikkelde een aantal vuistregels om de werktijd te beperken. "Als ik merk dat ik dezelfde taak meer dan vijf keer heb uitgevoerd dan weet ik dat ik het beter kan automatiseren. Want zodra je dezelfde handeling gaat herhalen kan je ervan uit gaan dat een computer het beter kan dan jij."

En als de computer het niet kan, kun je het altijd nog uitbesteden aan een persoon. Cruciaal, wat Tom betreft. Alles wat niet afhankelijk is van jouw unieke inbreng, van jouw toegevoegde waarde besteed je uit.

Weg met de gezelligheid

Een andere stelregel om je werktijd drastisch in te korten is volgens Tom het wegsnijden van wat hij ziet als 'ruis'. Sociale interactie als gezelligheid leidt alleen maar af, vindt hij. "De mens is natuurlijk een sociaal dier dat hecht aan de veiligheid van de groep, maar dat heeft als je het over kenniswerk hebt vaak niets te maken met effectief analyseren en uitvoeren van taken."

Dat de stelling dat de meeste mensen die 8 uur per dag werken hooguit 2 uur productief zijn waar is, staat wat hem betreft buiten kijf. "Hoeveel vergaderingen eindigen niet in onduidelijke afspraken en doelen? Hoeveel tijd wordt er niet vermorst op kantoren door overleg en interactie die niets bijdraagt aan het resultaat?"

Aan de hand van het voorbeeld van een plant die te veel water krijg, legt Tom Vink uit hoe we 'smijten met tijd'.

Niet voor iedereen weggelegd

Toch is een korte werkdag als die van Tom niet voor iedere type baan weggelegd, vindt werktijdenconsultant Ben Jansen. "Er zijn nu eenmaal heel veel banen, bijvoorbeeld in de zorg, de horeca en de logistiek waarbij je aanwezigheid een groot deel van het werk inhoudt." Ook geeft Jansen aan dat we al heel kort werken, zeker als we het afzetten tegen de rest van Europa. "Nederlanders hebben al jaren de kortste werkweek van heel Europa."

Ook bleek dat een Zweeds experiment met een 6-urige werkdag aanzienlijke kosten met zich meebracht en daarom gestaakt werd. Een substantiële verkorting van de werkweek of de werkdag ziet hij daarom niet gebeuren. Maar er zal naar zijn idee wel veel meer variatie gaan ontstaan en mensen zullen zelf steeds meer gaan bepalen hoeveel en wanneer ze willen werken.

Meer tijd voor echt belangrijke zaken

Het lukte Tom uiteindelijk om zijn werkdag terug te brengen tot 2 uur, maar hij kreeg daardoor zoveel tijd over dat hij begon zich te vervelen. Omdat hij werken toch erg leuk vindt heeft hij het inmiddels opgedeeld in twee blokken van 2 uur per dag. Hij kwam uiteindelijk uit op een 4-urige werkdag

Met zijn 4 dagelijkse werkuren verdient hij nu meer dan toen hij nog 70 uur per week werkte en houdt er naar eigen zeggen een rijker sociaal leven aan over. "Als je alle sociale elementen, ruis, vertraging en inefficiëntie wegsnijdt uit je werkdag, dan hou je juist meer tijd over over voor je echte vrienden, je familie en de dingen die je echt leuk en belangrijk vindt."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.