Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is woedend op het kabinet. Dat wil de zogeheten 'dga-taks' invoeren. In dat plan wil de regering directeuren-grootaandeelhouders (dga) belasting laten betalen als ze meer dan een half miljoen uit hun eigen BV lenen. Volgens Biesheuvel laat de maatregel zien dat de VVD en werkgeversorganisatie VNO-NCW het contact met hun achterban definitief zijn kwijtgeraakt. "De VVD is ondernemerspartij af."

Ondernemend Nederland hekelt de maatregel én de wijze waarop die tot stand is gekomen. Uit bronnen van de NOS blijkt dat de maatregel die directeuren-grootaandeelhouders verplicht om belasting te betalen over leningen uit de eigen vennootschap op voorspraak van werkgeversorganisatie VNO-NCW wordt ingevoerd. Met de extra inkomsten wil Rutte III het begrotingstekort dat ontstaat door de afschaffing van de dividendbelasting inlopen.

'Pact met Unilever en Shell'

Biesheuvel is teleurgesteld in werkgeversorganisatie VNO-NCW. "VNO-NCW heeft een pact met Unilever en Shell. Dat is hun goed recht, daar worden ze ook door betaald en daar gaan ze ook voor. Ze doen altijd alsof ze voor alle ondernemers gaan. De ware aard is nu weer eens naar boven gekomen. Het is de grootste maatregel uit het belastingplan van 2019: dat is geen vergissing."

Afgezien van de teleurstellende opstelling van VNO-NCW is Biesheuvel ook allerminst te spreken over de rol van de VVD. "Ik denk dat de VVD een heel groot probleem heeft. Die roepen steeds ‘we zijn de ondernemerspartij’, maar als ik zie wat de VVD nu laat zien dan zeg ik: het is klaar met de VVD als ondernemerspartij. Als je dit soort achterbakse dingen doet, dan past dat toch niet bij een ondernemerspartij?", aldus de voorzitter van Ondernemend Nederland.