In Willemstad staat Emsley Tromp deze week voor de rechter. De oud-directeur van de Centrale bank van Curacao en Sint Maarten wordt verdacht van een miljoenenfraude. De zaak tegen de “onderkoning”, zoals ie op het eiland wordt genoemd is onderdeel van een grootschalig onderzoek naar witwassen en corruptie.

Emsley Tromp bestuurde sinds 1991 de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten en groeide uit tot een van de machtigste mensen op de Nederlandse Antillen, maar werd recent ontslagen. De strafeis van het Openbaar Ministerie is opvallend. Er wordt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist en een taakstraf van 240 uur.  Ook kiest het OM voor een forse geldboete. Tromp zou maar liefst tien miljoen Antilliaanse guldens moeten betalen, omgerekend bijna vijf miljoen euro.

Verzekeraar Ennia

Een andere zaak waarin de naam van Tromp wordt genoemd is de overname in 2007 van verzekeraar Ennia, een van de grootste verzekeraars op de Antillen. Het bedrijf kwam dat jaar in handen van de Iraans-Amerikaanse zakenman Hunshang Ansary. Volgens journalist Vasco van der Boon van het Financieele Dagblad heeft Ansary 570 miljoen euro onttrokken aan Ennia, zegt van der Boon. "Meer dan driekwart van de reserves, van die op zich solide verzekeraar, besteedde Ansary aan vestzak-broekzaktransacties met zijn eigen dochterondernemingen."

Het geld zou gebruikt zijn voor investeringen in twee bedrijven van Ansary. Emsley Tromp heeft deze transacties volgens Van der Boon goedgekeurd. De Centrale Bank van Curacao en Sint-Maarten is verantwoordelijk voor het toezicht op financiële instellingen. Maar door de transactie is de dekkingsgraad van Ennia in het geding. Veel inwoners van het Sint Maarten zijn verzekerd bij deze maatschappij en maken zich zorgen over de liquiditeit. Is er genoeg geld in kas om de schade te dekken? EenVandaag vroeg Ennia om een reactie, maar de verzekeraar liet na onze e-mail niets meer horen.

Politiek

In Nederland wordt de rechtszaak met grote interesse gevolgd vanuit de Tweede Kamer. SP’er Ronald van Raak vindt dat 'er door verzekeraar Ennia financieel gesjoemeld wordt, de dekkingsgraad, het vermogen om uiteindelijk verzekeringsgeld te kunnen uitkeren, slaat eigenlijk nergens op'.

VVD-kamerlid Bosman vindt het daarnaast zorgelijk dat Nederlandse bedrijven zaken doen met partijen op de Nederlandse Antillen. Hij neemt KPMG als voorbeeld. "Over KPMG maak ik me echt wel zorgen. Zo is er een apart onderdeel KPMG – Carib, maar dat is wel een onderdeel van het hele KPMG. Ik maak me zorgen dat het toezicht lang niet altijd even scherp is."

KPMG reageerde hierop als volgt: "KPMG Dutch Caribbean is een onderdeel van KPMG International. Binnen dit netwerk gelden stringente spelregels, onder meer op het gebied van kwaliteit. Deze worden door KPMG International periodiek getoetst."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.