Het is realistisch dat binnen nu en twintig jaar honderd procent van de auto’s elektrisch rijdt, dat schrijft het Economisch Bureau van ING vandaag in een rapport. Volgens ING is dat slecht voor de Europese auto-industrie, maar hoogleraar Automotive Maarten Steinbuch zegt dat de ontwikkeling voor Nederland juist wel gunstig is.

“Wij zijn goed in systemen,” aldus Steinbuch, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. “NXP bijvoorbeeld, een bedrijf dat chips levert voor de auto-industrie, gaat hier enorm van profiteren. Ook Pro-drive uit Son is de omslag aan het maken.”

Elektrische bus

Eindhoven is het Nederlandse epicentrum als het gaat om elektrisch rijden. Connexxion-dochter Hermes bijvoorbeeld, rijdt met 43 elektrische bussen door Eindhoven. Bij elkaar vormen zij nu het grootste elektrische buswagenpark van Europa. “De ontwikkelingen gaan zo hard dat de elektrische bussen die nu in Eindhoven rijden al niet meer te vergelijken zijn met de nieuwe elektrische bussen die eind dit jaar in de regio rond Amsterdam gaan rijden” aldus Juul van Hout, directeur van Hermes.

Volgens het ING-rapport is de snelle omslag naar elektrisch rijden vooral mogelijk omdat over zeven jaar de elektrische auto in gebruik goedkoper zal zijn dan een auto waar benzine of diesel in moet. De onderzoekers denken dat de Europese auto-industrie hier een behoorlijke dreun van gaat krijgen omdat de Europese autofabrikanten toonaangevend zijn op het gebied van brandstofmotoren, terwijl de leveranciers van batterijen voor elektrische voertuigen grotendeels gestationeerd zijn in Noord-Amerika en vooral Azië. Overigens dreigt er een groot tekort aan dit soort batterijen omdat de vraag snel zal stijgen, maar er nog niet zo veel fabrieken zijn waar de batterijen gemaakt kunnen worden. Voorloper Tesla heeft daarom een gigantische fabriek gebouwd in California.

En Tesla wil ook een batterijenfabriek in Europa beginnen.

Probleemgevallen

Volgens hoogleraar Steinbuch zijn er ondanks de gunstige positie van Nederland ook een aantal probleemgevallen. “Bosch transmissiesystemen bijvoorbeeld, het bedrijf maakt de oude duwbandjes van DAF. 8% van de 80 miljoen auto’s ter wereld hebben zo’n duwbandje uit Tilburg. Maar deze zijn in elektrische auto’s niet meer nodig. Er zal dus nog een jaar of tien een markt voor zijn, maar dan loopt het wel terug,” aldus Steinbuch die meewerkte aan het onderzoek van ING.

Ook benzinepomphouders moeten zich volgens de hoogleraar achter de oren gaan krabben. Naar benzine of diesel zal op een gegeven moment geen vraag meer zijn. Toch worden volgens Steinbuch de negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt grotendeels weer verholpen door de vraag in de nieuwe auto-industrie. “Bij Bosch Automotive zullen dus banen verloren gaan, maar hier in de regio Eindhoven springen bedrijven om technisch personeel. Werk genoeg dus.”