Het Openbaar Ministerie zou graag zien dat de huidige kroongetuigeregeling wordt verruimd. Nu kan een crimineel nog een halvering van de straf worden geboden bij volledige openheid van zaken. Wat betreft het OM wordt dit een hogere kwijtschelding, tot bijvoorbeeld 90% van de straf. 

Dat zegt de landelijk hoofdadvocaat-generaal van het Ressort Parket, Hugo Hillenaar, vanavond in een interview met EenVandaag. "We mogen maximaal 50 procent strafkorting geven en wij denken dat het ook goed zou kunnen werken als we daarin wat verder kunnen gaan. Aan dat type verruiming denken wij, het zou bijvoorbeeld ook 90% kwijtschelding kunnen zijn.” 

Ook zou het OM kroongetuigen willen inzetten voor ander type misdrijf, zoals bijvoorbeeld financiële delicten of corruptie. Nu kan het OM de kroongetuige alleen maar inzetten bij feiten waarop 8 jaar celstraf of meer staat. "Wij hebben ook behoefte om de regeling in te zetten op feiten waarbij 8 jaars grens wat lager ligt”, aldus Hillenaar.  

In zware zaken zal de kroongetuige vaker worden ingezet, zegt Hillenaar in een reactie op de uitspraak in liquidatieproces Passage. "In dit type specifieke onderzoeken zou de kroongetuige een middel zijn dat we vaker gaan inzetten.” En als het middel wordt ingezet, dan wordt dat niet lichtvaardig gedaan. "De kroongetuige heb je nodig omdat je in een gesloten circuit zit. Het is een wettelijk middel dat we hebben, dat zetten we niet lichtvaardig in. Daar denken we zorgvuldig over na."

Vanavond in EenVandaag een interview met het landelijke OM hoofd Hoger Beroep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.