Je kunt het vanuit de ruimte zien, zoveel licht straalt het gebied rond Delfgauw 's nachts uit. Een van de grootste veroorzakers van deze lichtvervuiling is de glastuinbouw. Ontzettend belangrijk voor de Nederlandse export, maar de buren klagen.

"We proberen de Ferrari's onder de rozen te maken en dat gaat niet zonder licht", zegt rozenkweker Arie van den Berg. Esther Hasselman van de bewonersvereniging Delfgauw spreekt voor de buurtbewoners die het licht 's nachts hinderlijk vinden. "Het is zo licht dat bewoners in de achtertuin een boek kunnen lezen zonder een lamp aan te doen."

22 uur per dag de lampen aan

Hij produceert rozen voor het hogere segment, voor de luxere bloemenshops. Zijn klanten komen uit heel Europa. "We gaan voor de beste kwaliteit in de wereld", zegt hij trots. Ruim 50.000 rozen per dag kweekt hij in zijn kassen met een oppervlakte van zo'n 16 hectare.

Om het hele jaar door te kunnen produceren is kunstlicht nodig. "Dat houdt gemiddeld in dat we 22 uur per dag de lampen aan hebben. In december is er zo weinig zon, dan branden ze overdag altijd. 's Nachts geen licht aan is geen optie wat Arie betreft. "We kunnen in Nederland alleen overleven als we de beste kwaliteit van de wereld hebben. En dat hebben we."

'Gebied bestaat niet alleen uit tuinders'

Intussen wordt er al jaren gestreden tegen het kunstlicht in de kassen. "Vroeger bepaalde tuinders hier alles", zegt Esther Hasselman. Ze zet zich in om de overdaad aan licht rond Delfgauw terug te brengen. "Maar het gebied bestaat allang niet meer alleen uit tuinders."

Tuinbouw en bewoning zijn elkaar wat haar betreft veel te dicht genaderd. Door groei van het aantal woningen, maar ook door uitbreiding van verlichting in de kassen. "Deze kas is onlangs uitgebreid, in ieder geval qua verlichting", zegt ze, terwijl ze wijst op een kassencomplex. "Hiervoor zat hier een tomatenkweker, die verlichtte niet 's nachts. Deze uitbreiding vinden wij niet gewenst."

Esther Hasselman: "Het is zo licht dat bewoners in de achtertuin een boek kunnen lezen zonder een lamp aan te doen."

Moeilijk te verplaatsen

Arie van den Berg wijst er op dat zijn gemeente Pijnacker-Nootdorp van oudsher een agrarische gemeente is. "Maar is veel glastuinbouw afgebroken en er zijn woningen gekomen", legt hij uit. "Vooral nieuwe bewoners vinden daar wat van en daar hebben we mee te dealen."

Verplaatsen, zoals sommige omwonenden willen, is voor hem geen optie. "Dit is langdurige tuinbouw, zo is het bestempeld door de Provincie. Onze bedrijven zijn grote investeringen, die zijn niet zomaar te verplaatsen naar ander gebied."

Rozenkweker Arie van den Berg: "Het dorp is geen agrarisch dorp meer, maar steeds meer een stad aan het worden."

Alleen maar overlast

Dat er ook in Delfgauw 'veel gedoe' over is tussen de oorspronkelijke bewoners en de nieuwkomers erkent Esther Hasselman. "Er zijn mensen die het heel hinderlijk vinden en er zijn mensen die zich van oudsher verbonden voelen met de tuinders. Maar het is gewoon zo dat het dorp is gegroeid. Er wonen tegenwoordig veel mensen die niks met de tuinderij hebben. Dan hebben ze alleen maar overlast."

De oplossing moet wat haar betreft komen door de ontwikkeling van een goed langetermijnbeleid, het liefst in overleg. "Met bewoners en tuinders, om te zorgen dat er beter over wordt nagedacht."

Led-verlichting

Het liefst wil ze dat de bedrijven met veel lichtoverlast zo ver mogelijk van de bebouwde kom komen te liggen. Een andere oplossing is het gebruik van led-verlichting, zogenaamd 'koud licht', waarmee veel lichtoverlast kan worden teruggedrongen.

Arie van den Berg heeft hier al proeven mee gedaan en had gehoopt het al in te zetten. "Helaas is kwaliteit minder is dan met het traditionele licht." Op de lange termijn ziet hij zeker perspectief. "We denken in de toekomst verder te kunnen door minder lichtuitstoot. We hopen dat ledverlichting en andere technieken de oplossing zijn. Alleen zijn we zover nog niet."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.