Wat hebben de Nederlandse bankiers geleerd sinds het begin van de financiële cirsis? Lange tijd groeiden de bomen tot in de hemel: in de jaren '80 en '90 was expansie belangrijker dan bankieren zelf. 

We hadden de grootste berg geld aan pensioenen, de meeste verzekeringen en heel veel spaargelden. Nu, dertig jaar later, zijn we een illusie en een berg belastinggeld armer, nadat  de overheid banken moest redden van de ondergang.

Het is bijna vijf jaar geleden dat de eerste banken omvielen, waardoor de crisis in een stroomversnelling raakte. Toch ging dit jaar de SNS bank ook bijna failliet. Wat hebben de Nederlandse bankiers geleerd sinds het begin van de malaise?

 

Onno Ruding, oud-minister Financiën en internationale topbankier geeft zijn analyse. Daarnaast Killian Wawoe. Hij was ook bankier en is nu onderzoeker op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij hebben zelf veel geleerd en belichten in EenVandaag het structurelere probleem waarmee de Nederlandse sector kampt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.