Het geluid van de boeren wordt in Den Haag onvoldoende gehoord, vinden Caroline van der Plas en veehouder Nynke Koopmans. Met de BoerBurgerBeweging werken ze aan een nieuwe politieke partij voor de boeren. De ambities zijn hoog: ze mikken op twee zetels.

Volgens Van der Plas en Koopmans is er te weinig waardering en aandacht voor de boeren: een geluid dat de afgelopen weken veel te horen was rond de protestacties van de boeren. "Wij produceren het voedsel voor iedereen", zegt agrarisch journalist, Caroline van der Plas. "Bij de politieke partijen is landbouw een ondergeschoven kindje. Gevestigde partijen als het CDA en de VVD zeggen dat ze ons horen, maar doen te weinig. Daarom richten we zelf onze eigen partij op, om het geluid van de boeren te laten horen."

Onze campagne is nu al begonnen: we gokken op twee zetels.

Verdomhoekje

Nynke Koopmans onderschrijft de mening van Van der Plas. Volgens haar zitten de boeren in het verdomhoekje. "We krijgen de schuld van de stikstofcrisis en dat is niet terecht", aldus Koopmans, die zelf een melkveehouderij in het Friese Tytsjerksteradiel heeft. Tot voor kort was ze raads- en Statenlid voor de VVD, maar stapte op 5 oktober uit die partij uit onvrede over het stikstofbeleid.

Volgens beide boeren-voorvechters is er genoeg draagvlak voor een boerenpartij. Van der Plas: "Ik krijg heel veel positieve reacties en we werken nu met een groep mensen aan de oprichting van de partij. We gaan meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Onze campagne is nu al begonnen: we gokken op twee zetels, maar misschien worden het er wel meer."

Caroline van der Plas maakt zich hard voor de boeren in Nederland

Lees ook

Verbinding zoeken

De belangrijkste issues van de nieuwe partij van Van der Plas zijn de voedselvoorziening en de positie van de boeren. Daarnaast wil Van der Plas dat de partij niet alleen voor boeren is, maar juist de verbinding zoekt met burgers.

"Boeren produceren het voedsel en hebben een grote sociale rol in de gemeenschap. Kijk bijvoorbeeld naar het natuur- en landschapsbeheer: daar hebben de boeren een grote rol en daar hebben de bewoners van het platteland weer profijt van", vertelt Van der Plas.

Bedreiging voor andere partijen

Zou de komst van een boerenpartij een bedreiging vormen voor de huidige partijen met boeren in de achterban, zoals het CDA, ChristenUnie en SGP? Omdat de partij nog niet bestaat, is het nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. Uit onderzoek van EenVandaag onder het Opiniepanel staat een deel best open voor zo'n partij. Opmerkelijk is dat die steun met name afkomstig is van PVV- en Forum voor Democratie kiezers en juist niet uit de achterban van traditionele 'boeren-partijen'.

Een reden daarvoor kan zijn dat de PVV- en Forum voor Democratie-kiezer zich niet kan vinden in de stikstofmaatregelen en daarmee de kant van de boeren kiest. Van der Plas vindt het niet erg als andere partijen zenuwachtig worden van de komst van hun partij. "Dan komt het boerengeluid tenminste onder de aandacht en daar is het ons om te doen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.