Iedereen twittert weleens iets dat misschien niet zo handig was. Daarom kun je de tweet weer verwijderen. Maar sommige sites publiceerden vervolgens toch die verwijderde tweets. 

Van politici bijvoorbeeld (Politwoops). Omdat hier klachten over kwamen besloot Twitter in actie te komen. Het veroorzaakte een storm van protest, maar Twitter heeft besloten gewoon hun plannen door te zetten om sites met verwijderde tweets uit de lucht te halen. Want de inhoud van tweets (ook van verwijderde) is van Twitter en dus kunnen ze eisen dat sites moeten stoppen die content te publiceren. Afgelopen weekend zijn in tientallen landen sites met verwijderde tweets geblokkeerd, ook in Nederland. Het gaat onder meer om Diplotwoops en alle 30 Politwoops-versies van Open State Foundation.

De directeur van Open State Foundation vindt de blokkade uiteraard een slechte zaak. Hij stelt dat politici hun tweets bewust hebben geschreven en verzonden.  “Het publiek zou toegang moeten hebben tot wat zij in het openbaar hebben gezegd”.

Koning film Amalia… VERTICAAL!

Er is online veel te doen over het filmpje dat Koning Willem-Alexander maakte van het moment dat Prinses Amalia op haar fiets voor het eerst naar de middelbare school gaat. Niet omdat mensen het moment te privé vinden of vanwege het feit dat hij het moment zelf filmde en beschikbaar stelt aan de pers. Nee, mensen zijn verontwaardigd omdat hij het hele historische gebeuren VERTICAAL heeft gefilmd met zijn telefoon. Dat heurt niet.

Verticaal filmen betekent namelijk dat je twee enorme zwarte balken aan de zijkant krijgt als je het horizontaal op internet zet of op TV uit wilt zenden. Het fenomeen, dat ook wel VVS genoemd wordt (Vertical Video Syndrome), wordt zelfs zo erg gevonden dat er online actiegroepen zijn tégen verticaal filmen. Vorig jaar werd er zelfs op het Malieveld een Internet against vertical video syndrome protestbijeenkomst gehouden.

Toch is de Koning misschien wel een trendsetter, want er is een tegenbeweging gaande. Het blijkt namelijk dat 15% van alle video’s nu al mobiel bekeken worden en dat betekent dat verticaal filmen misschien helemaal zo gek nog niet is. Want het is best irritant als je op je telefoon een filmpje wilt kijken en dan steeds je toestel een kwartslag moet draaien als het om een horizontaal filmpje gaat. Snapchat, DailyMail en WPP vonden dat in elk geval een goed idee en lanceerden onlangs Truffle Pig, een advertentiebureau gespecialiseerd in vertical video view ads ('3v').

Oma slaat duif bijna dood met bezemsteel

Een filmpje van een oma die met een bezemsteel een duif bijna doodmept van haar balkon wordt veel gedeeld. Het Rotterdamse no-nonsens gedrag van de mevrouw, die tijdens de actie gefilmd werd door haar kleinzoon, werkt op de lachspieren.

Seksboten zandpad te koop op Marktplaats

Als je een bijzondere woonboot wilt dan kun je terecht op Marktplaats. Daar staan namelijk zes boten te koop die dienst deden als peeskamer op het Utrechtse Zandpad. Ze kosten tienduizend euro per stuk.

"De boten zijn in 2012 volledig gerenoveerd en slechts een aantal maanden in gebruik geweest", schrijft ene Jeff, die de boten aanbiedt. Waarvoor ze in gebruik zijn geweest staat er echter niet bij.

Wel staan er foto’s bij van het interieur van de boten. Zonder prostituees of klanten erop uiteraard. De boten worden los te koop aangeboden, zonder ligplaats. Ze mogen dus helaas niet op het Zandpad blijven liggen.

In 2013 werden de seksboten op het Zandpad gesloten na meldingen van misstanden als mensenhandel, mishandeling en uitbuiting.