De NS stopt waarschijnlijk met de Fyra en topman Bert Meerstadt vertrekt. Het besluit zou al enige tijd geleden zijn genomen. Er is nog geen besluit genomen over de toekomst van de sneldienst naar de zuiderburen. Het betekent het einde van het debacle van de Fyra, dat vele  miljoenen kostte. 

Het voornemen was al langer bekend bij het ministerie van Financiën, maar het departement, dat het enige aandeelhouder van het spoorbedrijf is, voorkwam dat de NS het nieuws naar buiten bracht. Financiën wilde wachten tot half juni om met een samenhangend plan te komen voor vervanging van de trein.

De top van de de Nederlandse Spoorwegen bespreekt met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) de problemen die zich voordoen met fe Fyra-treinstellen. Inzet: gaan we door met Fyra?

De NS heeft voor de hoge snelheidslijn 16 treinstellen bij het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda besteld. De aankoop heeft tot nu toe alleen voor ellende gezorgd. Negen stellen voor 20 miljoen euro per stuk zijn al geleverd. En 100 van de 180 miljoen is reeds betaald. Maar gezien de kwaliteit is het hoogste onzeker of de NS ermee door wilgaan. Inmiddels ligt de hoge snelheidslijn, die het lieve sommetje van 7,2  miljard heeft gekost, er werkeloos bij. De rente op deze som heeft de staat al zeker en half miljard gekost. 

NS-topman Meerstadt zou eind vorig jaar al hebben aangegeven te willen stoppen, maar de nieuwe raad van commissarissen stond dat niet toe. ,,Zij hebben hem gevraagd te blijven tot er een opvolger is. Nu die is gevonden, kan Meerstadt weg", aldus ingewijden. Als opvolger is Timo Huges gevraagd, huidig topman van bloemenveiling FloraHolland.

In EenVandaag onder meer CDA-Kamerlid Sander de Rouwe.

EenVandaag/ANP

NS-topman Meerstadt vertrekt

Furieus over de Fyra: waar blijft het alternatief?