In Japan weerklonken vanochtend sirenes: een Noord-Koreaanse raket vloog over het land - en dat is heel erg zeldzaam.

De enige keren dat dit eerder gebeurde, was in 1998 en 2009. Toen met als doel om satelliet-vervoer te testen, volgens de Noord-Koreanen.

Wereldwijd is er in zeer scherpe bewoordingen gereageerd op het vandaag overvliegende Noord-Koreaanse projectiel. Zelfs China, dat zich tot nu toe terughoudend opstelde tegenover de Koreanen, zei dat kantelpunt bereikt is. Sancties helpen volgens de Chinezen niet langer.

Legeroefeningen

Zuid-Korea hield vanochtend legeroefeningen bij de grens met Noord-Korea, al bleek later dat die al gepland stonden. De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen en Trump zegt dat alle opties op tafel liggen. 

De Amerikaanse president waarschuwde Noord-Korea eerder dat als het doorgaat met de Verenigde Staten bedreigen, ze met "vuur en furie" te maken krijgen, zoals de wereld nog nooit gezien had. 

Toch gaat het land gewoon door met testen. En daar maken ze zich in Japen grote zorgen over. Zo daalde de Japanse beurs behoorlijk vandaag. De regering van het land spreekt van een ongekend gevaar. Het voedt het wantrouwen in Japan. Want nergens ter wereld wordt er zo negatief gedacht over Noord-Korea als daar, bleek eerder uit een BBC-onderzoek. Japanners zijn zelfs negatiever over Noord-Korea dan Amerikanen en Zuid-Koreanen dat zijn.

Japan-Noord-Korea: wie wint?

Wat nou als Noord-Korea Japan zou aanvallen? Japan heeft gen kernwapens, en officieel ook geen zelfverdedigingstroepen.

Dat heeft te maken met de grondwet. In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw heeft Japan zich vreselijk misdragen in onder andere China en Noord-Korea. Toen Japan door de Amerikanen werd verslagen in 1945 - nadat de VS atoombommen gooiden op steden Hiroshima en Nagasaki - werd het gedwongen zijn leger af te bouwen. Japan moest van de Amerikanen Artikel 9 opnemen in de grondwet, waarin staat dat oorlogsvoering wordt afgewezen. Dat maakt de situatie spannend voor de Japanners, mocht het tot oorlog komen.

Amerika is de belangrijkste bondgenoot van Japan, maar Trump heeft tijdens de campagne gezegd dat het land meer moet gaan betalen voor hun bescherming. Ook gaan er stemmen op in de Amerikaanse regering om toe te staan dat Japan kernwapens ontwikkelt, al zou dat weer grote gevolgen hebben voor de verhoudingen in de regio. China, bijvoorbeeld, zou daar niet blij mee zijn.