Ziekenhuisdirecteur Kees Klarenbeek is teleurgesteld dat het steunpakket voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten een lening is en geen gift. "Als 80 procent van je economie instort, moet je op een andere manier geholpen worden."

Vandaag maakte het kabinet een steunpakket bekend om Aruba, Curaçao en Sint Maarten te helpen de klappen van de coronacrisis op te vangen. Van tevoren werd vanaf de eilanden opgeroepen om van een deel van het steunpakket een gift te maken, en geen lening. Onder anderen de lokale leden van het College Financieel Toezicht (CFT) van de eilanden riepen hiertoe op omdat de schuldenberg voor de eilanden volgens hen anders te hoog wordt.

info

Het Nederlandse steunpakket

Nederland maakt vandaag een steunpakket bekend voor de komende 6 weken. Daarna wordt opnieuw gekeken of meer steun nodig is. Voor Curaçao wordt 90 miljoen euro uitgetrokken, voor Aruba 22 miljoen en voor Sint Maarten 25 miljoen. Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemt het 'zachte leningen'. De leningen hebben een looptijd van 30 jaar en kennen gedurende 2 jaar geen aflossingsverplichting.

Blij met snelle hulp

Kees Klarenbeek is sinds 7 jaar directeur van het ziekenhuis op Sint Maarten. Het eiland krabbelde net een beetje op nadat de orkaan Irma in 2017 grote verwoesting aanrichtte, maar de economie ligt nu weer plat door de corona-uitbraak. Op Sint Maarten zijn op dit moment 40 coronapatiënten, twee daarvan liggen op de intensive care.

Het eiland heeft een volledige lockdown ingesteld. Zelfs de supermarkten zijn dicht. "Er moet nu een bezorgservice worden opgezet. Mensen krijgen dan voedselbonnen die gefinancierd worden vanuit het Nederlandse steunpakket." De ziekenhuisdirecteur is daarom blij dat de Nederlandse overheid snel met hulp komt. "Als dat niet komt, of te beperkt dan is dat in potentie een enorm drama."

Schulden kan je alleen terugbetalen als je ook inkomsten hebt

Inkomsten richting 0

Maar Klarenbeek maakt zich ernstig zorgen over de oplopende schuldenberg voor de eilanden. Toerisme is voor 80 procent van de bevolking van Sint Maarten de belangrijkste inkomstenbron, maar de sector ligt voorlopig volledig plat.

"Schulden kun je terugbetalen als je voldoende inkomsten hebt. Als die inkomsten richting 0 gaan, kun je niet meer terugbetalen. Als 80 procent van je economie instort is het evidente antwoord dat je op een andere manier geholpen moet worden."

Nederland ontevreden over financieel beheer

De ziekenhuisdirecteur kijkt dan ook met verbazing naar de 1 miljard euro die Rutte wel als gift aan Italië wil geven. "Dat is een astronomisch bedrag voor een land als Sint Maarten. Het is dan wel gek dat landen die deel uitmaken van het koninkrijk alleen in aanmerking komen voor een lening."

Nederland is zo weinig toeschietelijk omdat het ontevreden is over het financieel beheer op de eilanden. Curacao heeft in 2019 een aanwijzing gekregen vanuit Nederland wegens slordige begrotingsdiscipline. En ook Aruba en Sint Maarten komen afspraken uit het verleden nog onvoldoende na.

Het sentiment dat speelt is: we worden niet echt gezien door Nederland

Vraag om begrip

Zo verwoordt VVD-kamerlid André Bosman het ook in een reactie aan het Antilliaans Dagblad: "Ik zie nog geen of te weinig beweging om stappen te zetten om de financiën de goede weg op te helpen."

Klarenbeek begrijpt deze Nederlandse reserves wel, maar vraagt ook om begrip. "We hebben met een jonge democratie te maken, en een totaal andere cultuur. Een ombuiging daarin moet je iets meer tijd geven."

Penibel

De financiële situatie van het ziekenhuis is ook penibel. "Zonder extra steun houden we het nog drie maanden vol", zegt Klarenbeek. Hij is erg blij met de materiële steun die zijn ziekenhuis uit Nederland heeft gekregen. "We hadden drie ic-bedden, en met behulp van de zes beademingsmachines die we van Nederland hebben gekregen zitten we nu op veertien."

Of het genoeg is vindt Klarenbeek moeilijk te voorspellen. "Als we toestanden krijgen als in Brabant, dan redden we het niet." Op dit moment zijn er op Sint Maarten 40 coronapatiënten, op Curaçao 13 en op Aruba 71.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.