Nu de schade die de tyfoon Haiyan heeft aangericht duidelijk wordt, rijst de vraag hoe snel de hulpverlening op poten gezet kan worden. Duizenden getroffenen hebben dringend behoefte aan hulp.

In de getroffen gebieden is een groot tekort aan voedsel en water. Winkels in de grotendeels verwoeste stad Tacloban worden geplunderd. Duizenden mensen bestormden vanmorgen het vliegveld, in de hoop weg te komen uit het rampgebied. De Filipijnse president verklaarde dat in de twee zwaarst getroffen gebieden sprake is van een enorme verwoesting en heeft de noodtoestand uitgeroepen. Miljoenen Filipijnen zouden getroffen zijn door de tyfoon.

Het officiële dodental is inmiddels bijgesteld naar meer dan 1.700, er zouden meer dan 2.400 gewonden zijn. De verwachting is dat beide aantallen nog flink gaan stijgen.Volgens de VN zijn meer dan 11 miljoen mensen getroffen door de tyfoon, 673.000 mensen zijn ontheemd geraakt.

Hulpverlening

Verschillende landen zijn inmiddels de hulpverlening aan het land begonnen. Maar nog maar weinig hulp zou de getroffen gebieden bereiken. Door het slechte weer is vliegen nog steeds lastig, in de rampgebieden is de infrastructuur grotendeels verwoest. Wegen zijn weggeslagen of geblokkeerd door puin. Bovendien is communicatie vrijwel onmogelijk omdat er geen elektriciteit is en het telefoonnet niet meer werkt. Ook overheidsdiensten zelf zijn weggevaagd. In een ziekenhuizen in het rampgebied komen artsen en verplegers niet opdagen, omdat ze zelf slachtoffer zijn.

Hoe krijg je de juiste zorg op de juiste plek? Hoe organiseer je noodhulp in een grotendeels verwoest gebied?

We spreken met Evert van Bodegom, coördinator rampenmanagement bij hulporganisatie ICCO en met Menno van Duin, bestuurskundige en gespecialiseerd in crisibeheersing. Verslaggever Willem Jan Bloem is in de Filipijnse stad Cebu, een belangrijk knooppunt voor de hulpverlening. Wat is zijn beeld van de noodhulp die nu op gang komt?

Storm

Haiyan was met windsnelheden van 315 kilometer per uur één van de krachtigste stormen ooit die aan land kwam. Met deze supertyphoon laait ook de discussie op of de opwarming van de aarde  dit soort extreem weer veroorzaakt. We spreken hierover met orkaandeskundige Rein Haasma van het KNMI en Jeroen Aerts, hoogleraar water en risico aan de VU en gespecialiseerd in klimaatverandering.

Kijk ook de uitzending die EenVandaag gisteren maakte over de ramp terug.

Foto's Filipijnen68 - © ANP

Foto's Filipijnen7 - © ANP

Foto's Filipijnen7 - © ANP

Foto's Filipijnen6 - © ANP

Foto's Filipijnen6 - © ANP

Foto's Filipijnen5 - © ANP

Foto's Filipijnen4 - ©

Foto's Filipijnen3 - © ANP

Foto's Filipijnen2 - © ANP

update
clock 12-11-2013 15:59

Honderden miljoenen nodig voor noodhulp Filipijnen

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt 85 ton hulpgoederen naar de Filipijnen. Eind deze week gaan de spullen vermoedelijk per charter vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar het door de tyfoon Haiyan getroffen Aziatische land. Dat heeft het Rode Kruis in Den Haag meegedeeld.

De zending betreft praktische spullen zoals jerrycans, tenten, keukensets, dekzeilen en gereedschap.

82 miljoen euro Het internationale Rode Kruis heeft momenteel dringend 82 miljoen euro nodig om de mensen die het meest door de storm zijn getroffen de komende maanden van noodhulp te kunnen voorzien. Een team van de hulporganisatie is inmiddels ter plekke om de belangrijkste behoeften in kaart te brengen. Noodhulpteams vanuit de hele wereld zijn bezig of onderweg om het Filipijnse Rode Kruis bij te staan. Deze eenheden zijn gespecialiseerd in waterdistributie, sanitaire voorzieningen en eerste hulp. Ook logistieke ondersteuning en IT behoren tot hun vakgebied. Verenigde Naties Eerder vandaag werd bekend dat de VN 220 miljoen euro nodig hebben om de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen te helpen. De VN heeft 193 lidstaten om financiële bijdragen gevraagd. Dit bedrag komt bovenop de 25 miljoen dollar (18,7 miljoen euro) die de VN al beschikbaar heeft gesteld. ,,Het is te vroeg om de omvang van de schade te becijferen, maar het is duidelijk dat de nood hoog is'', aldus noodhulpcoördinator Valerie Amos in de Filipijnse hoofdstad Manilla. (ANP)

update
clock 12-11-2013 17:13

Nationale tv-actie voor Filipijnen

Er komt een nationale tv-actie waarvan de opbrengst bestemd is voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen. De uitzending is komende maandag. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS vanmiddag bekendgemaakt. De hele dag zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders aandacht aan de ramp besteden.

Actuele beelden Filipijnen