Problemen in Gouda, Almere, Ede, Zaandam en nu weer in Maassluis. Daar kondigde de burgemeester Edo Haan zaterdag een noodbevel af vanwege spanningen tussen Marokkaans-Nederlandse jongeren en de autochtone bewoners van de Burgemeesterswijk.

We spreken burgemeester Edo Haan van Maasssluis over deze harde aanpak. Verslaggeefster Laura Kors gaat de Maassluise Burgemeesterswijk in om te kijken hoe het er aan toe gaat nu er een noodbevel is afgegeven. Volgens moskeebestuurder Ismael el Hadioui kwam deze maatregel veel te laat. “We geven al weken aan dat het mis gaat in de wijk, maar er wordt niets gedaan. Er wordt niet ingegrepen.”

Maar we kijken ook verder dan de Maassluise wijk. Waarom kunnen we in Nederland de ‘probleemwijk’ niet aan pakken? Burgervaders, gezinscoaches, buurthuizen, kickbokslessen. We zetten van alles in om de hangjeugd weer op het rechte pad te krijgen. Maar wat is nou de echte aanpak? Hoe krijgen we het weer rustig in de ‘probleemwijk’?

Voormalig hangjongere en nu brave journalist Alptekin Akdogan denkt dat duidelijke regels en grenzen stellen de enige oplossing is. “Op straat ben je vrij en kun je doen wat je wilt, thuis en op school zijn er regels. Je gaat op straat dus steeds een stapje verder als de politie geen duidelijke grenzen stelt’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.