Twaalf jaar na haar vermissing zou de vermiste tiener Natalee Holloway eindelijk zijn gevonden. Haar vader Dave laat aan het Amerikaanse nieuwsprogramma NBC Today weten dat er menselijke resten zijn opgegraven in Aruba. Onderzocht wordt of het ook daadwerkelijk om de Amerikaanse tiener gaat.

Vader Holloway deed anderhalf jaar onderzoek met de Amerikaanse detective TJ Ward. Een tip zou uiteindelijk hebben geleid tot de vondst van een lichaam in een Arubaans park. De tipgever zegt dat Natalee gedrogeerd zou zijn door Joran van der Sloot met GHB. Ze zou ziek zijn geworden en gestikt zijn in haar braaksel. Joran heeft haar begraven samen met zijn, in 2010 overleden, vader Paul. Er wordt nu onderzoek gedaan of het aangetroffen lichaam ook daadwerkelijk van Natalee is. 

De aankondiging van de vondst komt op een opmerkelijk moment. Aanstaande zaterdag gaat een televisieserie in première waarin de vader van Natalee wordt gevolgd in deze zoektocht. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de zaak al jaren volgt, noemt het een ‘merkwaardig verhaal’. Volgens De Vries zou bovendien al veel eerder duidelijkheid kunnen zijn over het DNA bewijs. Joran van der Sloot is in mei 2012 veroordeeld voor de moord op de Peruaanse Stephanie Flores. Hij zit hiervoor een celstraf uit van 28 jaar.

Spoorloze verdwijning Natalee Holloway

De Amerikaanse Natalee verdween in mei 2005 na een avondje stappen op Caribische eiland Aruba, waar ze voor een eindexamen-trip verbleef met haar klas. Het kleine eiland is in rep en roer door de verdwijning van Natalee. De bevolking helpt mee zoeken naar het meisje. De bar waar ze de avond van haar vermissing was, Carlos ’n Charlies, looft een beloning uit voor de gouden tip.

De laatste persoon waarmee ze is gezien, is eilandbewoner Joran van der Sloot. Hij wordt kort daarna gearresteerd maar weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In eerste instantie zegt hij het meisje te hebben afgezet bij haar hotel, maar verklaart daarna de dronken Natalee alleen te hebben achtergelaten op het strand. Hij zegt niet te weten wat er daarna met het meisje is gebeurd. 

De zaak Natalee Holloway is wereldnieuws. Een half jaar na de verdwijning doet Joran bij de Amerikaanse zender ABC zijn verhaal, waarin hij benadrukt onschuldig te zijn. In november 2006 besteedt misdaadverslaggever Peter R. de Vries voor het eerst aandacht aan de zaak. Hij stelt in een uitzending dat Joran van der Sloot op cruciale punten heeft gelogen. 

In 2007 wordt Van der Sloot opnieuw opgepakt. Het OM verdenkt hem van betrokkenheid bij doodslag dan wel zware mishandeling met de dood als gevolg. Ook twee Arubaanse broers werden gearresteerd. Er zouden onder andere chats zijn aangetroffen waaruit zou blijken dat Natale niet meer zou leven. De broers worden vrijgelaten en ook Van der Sloot mag op een gegeven moment weer weg.

Mysteries rond verdwijning

De verdwijning van Natalee blijft met raadsels omgeven, maar Joran van der Sloot blijft hoofdverdachte. In 2008 kondigt misdaadverslaggever De Vries aan opnieuw met een onthullende uitzending te komen. Hij heeft een grootschalige undercoveroperatie opgezet met een vriend van Joran, Patrick van der Eem. Tegenover Patrick zou Joran een bekentenis hebben afgelegd. Het wordt een van de vele bekentenissen die Joran in de jaren erna nog zou doen.

1) Joran en Natalee hebben op het strand seks gehad. Natalee zou zo dronken zijn dat ze onwel werd. Joran heeft vervolgens een vriend gebeld om het lichaam te dumpen op zee, ene Daury. In 2008 spraken we deze Daury over deze beschuldigingen.

2) In november van 2008 komt Joran met een nieuwe theorie op de proppen. In een interview met Fox News zegt hij dat hij de dronken Natalee voor tien duizend dollar verkocht heeft aan een Venezolaan op de avond van haar verdwijning. Hij vertelt in het interview hoe hij haar heeft zien wegvaren. Er zou geen worsteling aan vooraf zijn gegaan. 

3) In 2010 volgt een nieuwe bekentenis van Joran van der Sloot. In een RTL5-programma verklaart hij dat Natalee, onder invloed van drank en drugs, van een balkon is gevallen en op slag dood was. Vervolgens heeft hij het lichaam van het meisje gedumpt in het moeras, nabij de woning. 

4) Tien jaar na de verdwijning van Natalee meldt zich een nieuwe getuige bij de vader van Natalee. De Nederlander Jurriën de Jong zegt te hebben gezien hoe Joran Natalee heeft begraven op een bouwterrein naast het Marriot Hotel op Aruba. Hij zegt tegen het AD “ik zie hoe Joran achter Natalee aanrent. Ze gaan naar een klein gebouwtje in aanbouw. De onderste trap ontbreekt, dus ze moeten naar de overloop klimmen. Wat zich daarna afspeelt, is onduidelijk.” De Jong wil dat de politie onderzoek gaat doen op het, inmiddels bebouwde, terrein. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.