De branchevereniging van Nederlandse zorginstellingen maakte pas bekend dat in Nederland jaarlijks 800.000 65-plussers op de spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis terechtkomen. Ruim 320.000 van hen worden vervolgens opgenomen zonder medisch-specialistische noodzaak. Deze grote patiëntengroep is (tijdelijk) niet in staat om zelfstandig thuis te wonen, maar een ziekenhuisopname is vanuit medisch oogpunt eigenlijk helemaal niet nodig.

De cijfers betreffen de jaren 2015 en 2016. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaat ervan uit dat er dankzij extra investeringen sindsdien verbetering is ingetreden. Maar veel ziekenhuizen merken hier nog weinig van en blijven vooralsnog met een groot probleem opgezadeld: zij moeten ouderen na een bezoek aan de eerste hulp opnemen vanwege een gebrek aan verantwoorde alternatieven. Dit zorgt voor oplopend beddentekort, onnodige kosten en onvoldoende zorg op maat. Hoogste tijd dus om te kijken of er andere opties zijn.

De juiste zorg op de juiste plek

In Delft hebben het Reinier de Graaf Ziekenhuis, zorgorganisatie Pieter van Foreest en zorgverzekeraar DSW de handen ineen geslagen. Patiënten die niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen, maar ook niet in staat zijn om thuis voor zichzelf te zorgen, worden nu direct doorverwezen naar een locatie van de zorgorganisatie.

Dankzij dit samenwerkingsverband kon in de afgelopen drie maanden 75% van de oudere patiënten doorverwezen worden naar een zorginstelling in de buurt. Eerder zouden deze patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Nu blijven de benodigde ziekenhuisbedden beschikbaar en krijgen patiënten de juiste zorg op een andere plek.  

Samenwerking voor beter herstel van kwetsbare patiënten

Na binnenkomst op de spoedeisende hulp worden patiënten beoordeeld en behandeld door een SEH-arts. Als er sprake is van een kwetsbare oudere die niet in het ziekenhuis opgenomen hoeft te worden, overlegt de SEH- arts samen met een medewerker van de zorgorganisatie welke zorg de patiënt nodig heeft en op welke plek deze geboden kan worden. Patiënten blijven zo niet onnodig in het ziekenhuis en kunnen direct beginnen met een revalidatietraject.

Veel ouderen belanden op de SEH vanwege een kneuzing of breuk door een val. De behandeling tijdens het verblijf in een zorginstelling is daarom naast het algemene herstel ook gericht op valpreventie. Na een aantal weken, of soms dagen, is de patiënt vaak voldoende hersteld om al dan niet met behulp van thuiszorg weer veilig thuis te kunnen wonen.

Zorgverzekeraar wil samenwerkingsvorm uitbreiden

De proef is in november 2017 in Delft gestart. Zorgverzekeraar DSW is enthousiast en ondersteunt deze vorm van samenwerking. Men hoopt onnodige opnames te voorkomen, wat weer zorgt voor een betere doorstroming en minder lange wachttijden op de SEH van het Reinier de Graaf Ziekenhuis.

DSW zal deze samenwerkingsvorm de komende tijd uitbreiden in de regio. Men hoopt zo passende zorg op de juiste plaats te bieden en te grote druk op ziekenhuizen te voorkomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.