De linkse Alexander van der Bellen (72) heeft nipt de Oostenrijkse presidentsverkiezingen gewonnen van de rechtse populist Norbert Hofer (FPÖ). 

De twee overgebleven kandidaten waren in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Beiden behaalden gisteren vrijwel hetzelfde percentage kiezers. Groenen-kandidaat Van der Bellen, die Nederlandse voorouders heeft, kreeg net iets meer stemmen.

Na het tellen van alle in stemlokalen uitgebrachte stemmen lag Hofer iets voor. Maar uiteindelijk moesten de per post uitgebrachte stemmen, ruim 880 duizend, de doorslag geven wie de nieuwe president van Oostenrijk zou worden.

Ondanks de zege van Van der Bellen was de steun voor FPÖ-kandidaat Hofer fors. Bijna de helft van de kiezers stemde op de extreem-rechtse kandidaat. En Oostenrijk is niet het enige land waar extreem-rechts terrein wint. EenVandaag praat hierover met politiek socioloog Matthijs Rooduijn van de Universiteit van Amsterdam en Christian Erd, geboren in Oostenrijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.