Tijdens IDFA wordt een documentaire What Happened, Miss Simone? getoond. Daarin vertelt Nina Simone, de Amerikaanse hogepriesteres van de soul, grotendeels zelf haar roerige, middels exclusief archiefmateriaal en openhartige dagboekfragmenten.

De artieste staat bekend om haar songs die felle aanklachten zijn tegen de rassenscheiding in het Amerika van de jaren 60. We zien een gekwelde vrouw, die eind jaren zestig steeds bozer en militanter werd, en bij wie pas eind jaren tachtig werd vastgesteld dat ze al decennia manisch-depressief was.

Naast dochter Lisa Simone Kelly komt ook haar  Nederlandse vriend en weldoener Gerrit de Bruin aan het woord. EenVandaag zoekt hem op. Nina woonde een tijdlang in Nijmegen. Daar, en later in Amsterdam, beleefde ze volgens haar steun en toeverlaat Gerrit de Bruin ‘de gelukkigste jaren van haar leven’. 

Ze hadden een vriendschap van 36 jaar, tot aan haar dood in Zuid Frankrijk, in 2003. Verder bezoekt EenVandaag Sabrina Starke die momenteel , samen met 6 andere performers, liedjes en teksten van Nina Simone in het theater vertolken. Sabrina is geinspireerd door de muziek van Nina Simone.