Militairen die tijdens oefeningen ‘pang pang pang’ moeten roepen omdat er simpelweg geen munitie voorhanden is, en mariniers die met te kleine schoenen op missie worden gestuurd. De berichten over de nijpende tekorten aan materieel bij Defensie stapelen zich sinds enige tijd in rap tempo op.

Deze week nog kwam naar buiten dat er voor de nieuwe gevechtsuitrusting te weinig helmen zijn besteld, waardoor 18 duizend militairen het straks op oefening of tijdens een missie met een leenexemplaar zullen moeten doen.

In schril contrast met de extreme tekorten bij Defensie staat het geldverslindende project ‘InnovationAIR,’ waarover website Follow The Money deze week uitgebreid publiceert. Journaliste Dieuwertje Kuijpers legde in een serie artikelen bloot hoe de Luchtmacht onder de noemer van vernieuwing een reeks exorbitante uitgaven deed: zo zouden voor tienduizenden euro’s verscheidene sprekers zijn ingehuurd en zou er grof geld zijn uitgegeven aan peperdure – en dubieuze – cursussen. Zo circuleert er op Twitter een filmpje waarop te zien is hoe militairen tijdens een van die cursussen of lezingen bolletjes wol naar elkaar moeten gooien, naar verluidt om te leren ‘netwerken'.

Wat is er toch aan de hand bij het Ministerie van Defensie? In EenVandaag een gesprek met journaliste Dieuwertje Kuijpers, die tevens aan de Vrije Universiteit (VU) promoveert op de politieke risico’s van militaire interventies. Kuijpers vergelijkt het Ministerie van Defensie met een ‘stuurloos schip’ en verwijt de top een gebrek aan visie.

Ook in EenVandaag een gesprek met Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, die Kamervragen stelde over het project InnovationAIR. “Ik begrijp niet hoe je geld kunt vrijmaken voor het gooien van bolletjes wol, maar militairen niet van een degelijke winterjas of helm kunt voorzien,” zegt van Dijk. “Ik hoor dat militairen op oefening nu soms moeten bedelen om het materieel van een ander. Daarmee komt de veiligheid van onze militairen in het geding.

Die taferelen zijn ook Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM, niet onbekend. Volgens Debie moeten militairen de scheuren in hun jassen en broeken nu met ducttape dichten omdat er onvoldoende geld is voor nieuwe kleding. Ook zouden ze de legerdumps afstruinen om zelf maar schoeisel en jassen te kopen. Debie: Dat leidt tot grote frustraties en komt de arbeidsmotivatie natuurlijk niet ten goede.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.