Veel steunbetuigingen voor de slachtoffers vandaag op social media.

#BeNice wordt bijvoorbeeld veel gedeeld en Je Suis Nice.

Maar naast verontwaardiging ook juichreacties op Twitter uit de hoek van IS, schrijft het Laatste Nieuws. Op een rondgaande IS-foto wordt een link gemaakt met een gisteren gedode IS leider, wat suggereert dat Nice een vergeldingsactie zou kunnen zijn.  

Verschillende twitteraccounts zijn dan inmiddels ook gedeactiveerd door Twitter, omdat er veel klachten over binnenkwamen. Maar wat verder opvalt is dat de aanslag mensen naast boos, ook enigszins moedeloos lijkt te maken.  

En dat juist onze Minister van Defensie dit zegt, twittert Pieter Klein, geeft volgens hem goed de verslagenheid aan en het gevoel van machteloosheid dat bij velen heerst. 

Ook zijn er veel tweets met met Pray for Nice als steunbetuiging, maar daar is ook boosheid over.

Dit omdat op religie gebaseerde aanslagen zoveel slachtoffers hebben gemaakt de afgelopen periode. Babette van Veen reageert hierop:

En dan is er verontwaardiging over het feit dat sommige media vandaag beelden van de aanslag toonden. De Franse tv-zender France 2 heeft na veel kritiek vandaag haar excuses aangeboden voor het tonen van beelden van de aanslag. Mensen vonden die te expliciet. Ook kwam er vandaag kritiek op Facebook vanwege een geplaatste video van de aanslag.

De Franse politie heeft nu zelfs opgeroepen om foto’s en video’s van tijdens én vlak na de aanslag níet te delen of te publiceren.

Maar is het niet gewoon de taak van de media om in foto’s en reportages te laten zien wat er is gebeurd? Hoe afschuwelijk ook? Die vraag legden we voor aan media-ethicus Marcel Becker van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ook is er kritiek op sommige media vanwege juist teveel terughoudendheid in de berichtgeving over de dáder. Sommmige mensen zijn boos vanwege het niet benoemen van bepaalde aspecten van de vermeende achtergrond van de dader. Vooral de New York Times ligt onder vuur. Omdat ze het niet over een terrorist hebben maar over een vrachtwagen die de doden maakte.

Maar vooral het feit dat de vermeende islamitische achtergrond van de dader in sommige berichten niet wordt genoemd, terwijl de moslim-achtergrond van enkele sláchtoffers wel expliciet wordt benoemd, maakt mensen boos op sommige media. Zoals hier op CNN. 

Moedeloosheid, boosheid en verontwaardiging dus vandaag op social media naar aanleiding van Nice. En ondertussen gaat het leven in Nice gewoon door, en dat beeld vindt RTL-verslaggever Hella Hueck weer erg rauw, twittert ze: