Het optreden van rockband Radiohead in Tel Aviv vanavond maakt veel los onder mensen die vinden dat Israël geboycot moet worden wegens de bezetting van de Westbank. Al in april deden veertig collega’s uit de muziekwereld in een brief een oproep aan de band niet in Israël te spelen. De misschien wel grootste alternatieve rockband, onder andere bekend door hun grootste hit Creep, staat echter pal achter de beslissing in Israël op te treden.

In reactie schrijft frontman Thom Yorke: ‘In een land optreden betekent niet dat je dat land steunt…’ En daarin wordt hij gesteund door andere artiesten. REM plaatste een steunbetuiging op sociale media en bijvoorbeeld Guns ’n Roses, Justin Bieber, Madonna, Tyler the Creator en vele anderen traden gewoon in Israël op.

De druk om niet op te treden in Israël werd opgevoerd in 2013, toen Roger Waters, de vroegere zanger van Pink Floyd,  een brief aan artiesten om niet meer op te treden in Israel op Facebook plaatste. En hij verzet zich vooral fel tegen het optreden van Radiohead. In een video legt hij uit waarom:

Een paar weken terug speelde Radiohead nog op een festival in Hilvarenbeek. Ook daar werd al geprotesteerd tegen het optreden van vandaag in Israël. Want ook enkele fans keren zich tegen de band:

Het doet denken aan het nummer Sun City, het protestlied van E-streetband gitarist Little Steven tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika in de jaren tachtig.

Palestijnse activisten vergelijken de situatie in Israël nu daar ook mee. Zo proberen ze artiesten over te halen niet naar Israel te komen. Destijds raakten een aantal artiesten zelfs behoorlijk in opspraak omdat ze de culturele boycot van Zuid-Afrika negeerden. Paul Simon en ook BZN kwamen in de problemen.

Maar ook vroeger waren de meningen scherp verdeeld. Roger Waters zelf weigerde eind jaren ’80 in Berlijn te spelen zo lang daar een muur zou staan, maar andersom heeft juist het concert van Bruce Springsteen in Oost-Berlijn veel bereikt. De Oost-Berlijnse autoriteiten haalden Springsteen toentertijd zelf naar Oost-Berlijn.