De Syrische stad Aleppo lijkt na een verbeten, jarenlange strijd in handen te vallen van de regeringstroepen van Assad. De herovering van Aleppo door het Syrische leger leidt volgens de mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties tot ‘een complete meltdown van de menselijkheid'.

De VN heeft informatie gekregen over tientallen moorden op burgers aan de oostkant van de stad. Volgens de berichten zijn in de afgelopen dagen minstens 82 burgers gedood. Volgens UNICEF zitten er op dit moment meer dan honderd kinderen zonder ouders klem in belegerd gebied.

Inwoners van Aleppo plaatsen nog altijd (video)berichten op Twitter. Berichten waarin doorschemert dat ze vrezen de oorlog niet te overleven.

‘Dit is vaarwel … Het is bijna voorbij, we zijn uren verwijderd van onze dood’:

Intussen laat de Syrische staatstelevisie een compleet ander beeld zien van de situatie in de belegerde stad: namelijk die van feestende en juichende burgers.

De verovering van Aleppo wordt gezien als een belangrijke overwinning van Assad. De rest van Syrië heeft hij nog altijd niet onder controle. Sterker nog, Assad heeft nu nog een derde van het land onder controle.

In de Nieuwstrend onder meer Unicef-woordvoerder Geert Cappelaere.