Orlando, de moord op het agenten-echtpaar in Frankrijk, de vermoorde parlementariër gisteren in Groot-Britannië: het is allemaal het werk van lone wolves, wordt er gezegd.

Maar daar wordt online weer veel over gediscussieerd: 

Mensen zijn bijvoorbeeld boos dat de dader van Orlando een lone wolf wordt genoemd. Hij zei hij immers te handelen namens IS, en IS heeft zijn aanslag ook opgeëist. Mensen vinden ook dat media selectief te werk gaan.

Zijn het wel of geen lone wolves? Dat is de discussie. The Post Online kopt vandaag bijvoorbeeld op hun website ‘Lone wolf’ bestaat niet, het is door ISIS geschapen geïndoctrineerde wolf’,

Maar voor Hillary Clinton is het wél duidelijk, het drama in Orlando is voor haar zelfs aanleiding om concrete actie te ondernemen tegen lone wolves.

Maar wat ís een Lone Wolf nu precies? EenVandaag spreekt erover met terrorisme expert Jelle van Buuren.

En hoe vaak komt het voor dat zo’n lone wolf toeslaat? In een rapport van begin dit jaar telden onderzoekers van het Institute Strategic Dialogue zo'n 98 'lone wolf-aanvallen', gepleegd door 124 personen. Groot-Brittannië was 38 keer doelwit, Frankrijk 11 keer, Nederland 4 keer.

Bij één op de drie aanvallen ging het om extreemrechtse types. Maar het grootste deel van de lone wolves, 38 procent van het totaal, handelde uit jihadistische motieven.