In Turkse kledingfabrieken is nog altijd sprake van kinderarbeid. Het gaat om Syrische kindvluchtelingen. Dat blijkt uit undercoverbeelden van het BBC-programma Panorama.

Panorama sprak met een 15-jarige jongen die in zo’n fabriek werkt. En zo ontdekte het programma dat jonge Syrische vluchtelingen werken aan kleding voor grote Britse modeketens als ASOS en Marks and Spencer; merken die ook (via internet) in Nederland te verkrijgen zijn.

De kinderen maken werkdagen van 12 uur voor een loon van ongeveer 1 euro per uur. En wereldwijd wordt daar vandaag schande van gesproken. Unicef stelt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

De betrokken kledingmerken reageren geschrokken. Ze zeggen niets van dit soort praktijken te weten en dat ze bij controles geen misstanden hebben ontdekt. Marks & Spencer zegt dat het alle Syriërs die in de fabrieken hebben gewerkt een vast contract wil geven, en ASOS geeft aan dat het de Syrische werknemers financieel zal ondersteunen.

En dat in Turkije misstanden zijn op het gebied van kinderarbeid, toonde EenVandaag jaren terug al aan in een reportage. Die gaat over de hazelnotenindustrie:

(foto: BBC Panorama)