Vanochtend kregen we hele schokkende beelden te zien vanuit de Verenigde Staten. Daar ging het gruwelijk mis bij de kermisattractie Fireball, een attractie die ook in Nederland staat. Sterker nog, de Fireball is in Nederland gebouwd. Alle varianten van die attractie in Nederland zijn uit voorzorg gesloten. 

De meeste aandacht ging uit naar de variant van deze attractie op de kermis van Tilburg. Dit weekend ook te maken met een vreselijk incident. Een jongetje stapte uit een wagentje. Met het jongetje gaat het inmiddels beter en de attractie is weer geopend.

Periodieke keuring

Andere attracties blijven wel dicht. Dat heeft onder andere met het veiligheidsgevoel te maken. Je ziet op sociale media veel bezorgde reacties voorbij komen van mensen die de kermis nu even niet vertrouwen. Frank Vale, hoofdbestuurslid van de kermisvakbond BOVAK reageerde daarop. Hij zegt dat er is geen reden om je zorgen te maken. Alle attracties op Nederlandse kermissen worden periodiek gekeurd.

Meer incidenten?

Toch zie je af en toe angstaanjagende beelden voorbij komen. Zoals eerder dit jaar op de Dam. Daar schoot een beugel van een attractie los en moesten inzittenden zich aan het bakje vastklampen. In 2007 barste er ook een discussie los naar aanleiding van een ongeluk in Frankrijk met de zogeheten Booster.

Omdat er tegenwoordig meer beeldmateriaal te vinden is lijkt het misschien erger dan het is. Want als je even in de krantenarchieven duikt dan is meteen duidelijk dat het in het verleden natuurlijk ook wel regelmatig mis ging.

Toch lijkt het aantal ongelukken met kermisattracties toe te nemen. Vorige maand maakte EenVandaag daarover een reportage.