Het nieuws over de terroristische aanslag in Berlijn verspreidde zich gisteravond razendsnel via social media. Nog steeds is het onderwerp trending. Er is veel steun voor de Berlijners op Facebook en Twitter, onder meer met de hashtag #IchBinEinBerliner, wat een verwijzing is naar de wereldberoemde uitspraak van John F. Kennedy.

Er is nog veel onduidelijkheid over de dader. De onzekerheid is groot en op internet wordt veel gespeculeerd. Voor een aantal mensen op Twitter is het allang duidelijk wie er verantwoordelijk is voor dit drama, namelijk de politiek leiders van Duitsland.

Dit plaatje van bondskanselier Angela Merkel met bloed aan haar handen wordt veel gedeeld, door onder meer PVV-lijsttrekker Geert Wilders: 

Ook de Britse ex-politicus Nigel Farage geeft Merkel de schuld van deze aanslag. Dat werd hem echter niet in dank afgenomen. De man van de in juni vermoorde Britse politica Jo Cox, Brendan Cox, reageerde er namelijk op. Hij zegt:

‘Politici de schuld geven van acties van extremisten, dat is gevaarlijk terrein Nigel’

Nederlandse politici reageren op het algemeen met afschuw. Sommigen hebben opmerkelijk gereagererd. Een lijstje van PVV-prominent Martin Bosma is opvallend. Hij publiceerde een lijstje met bn'ers die zich zouden inzetten voor het openstellen van grezen en het opnemen van asielzoekers. 

Onderstaande post op de Facebookpagina van de Volkskrant maakte gisteravond veel los. Deze mevrouw schrijft: ‘Ik ben zo bang dat het een moslim is, want dan worden we weer als moslim gemeenschap aangekeken alsof we allemaal aanslagen plegen’. Wat volgde was een hele reeks aan steunbetuigingen voor deze mevrouw.

Tot slot onstond nog een andere trend op sociale media naar aanleiding van de aanslag in Berlijn. Het is de hashtag #dingendiewelleukwarenin2016. Het is een reactie op alle nare gebeurtenissen dit jaar waarbij twitteraars elkaar vertellen waar ze dit jaar wel blij van zijn geworden.