Turkije is gisteravond getroffen door een terroristische aanslag. Het is de zesde grote aanslag in Turkije in een half jaar tijd. 

Drie personen hebben gisteravond het vuur geopend en zichzelf vervolgens opgeblazen. Dit gebeurde bij de internationale terminal van het vliegveld in Istanbul. Het dodental staat nu op 41 personen, waaronder de drie daders. Een dag van rouw is afgekondigd vandaag na de aanslag. 

De Koerdische arbeiderspartij PKK heeft laten weten dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Zij wijzen naar IS, net als de Turkse premier Yildrim en verschillende Amerikaanse experts. IS heeft nog noot een grote aanslag op Turkse bodem opgeëist. New York Times-expert Rukmili Callimachi twittert:

Ook de Turkse president Erdogan reageert:

'Ik wil dat iedereen begrijpt dat er voor terroristen geen verschil is tussen Istanbul en Londen. Als we niet samenkomen als landen en mensen, zullen onze grootste nachtmerries waarheid worden.'

In EenVandaag spreken we met Joost Lagendijk, hoogleraar aan de universiteit van Istanbul.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.