Rapper Kanye West gaat vanaf nu door het leven als simpelweg 'Ye'. Voor een artiest is dat niet nieuw. Het veranderen van je artiestennaam is voor sommigen eerder gewoonte, dan een uitzondering.

‘Ye’ maakte zijn naamsverandering bekend op Twitter. “Het wezen dat vroeger bekend stond als Kanye West: ik ben YE.”

Het laatste album van West, dat eerder dit jaar uitkwam, heette ook al ‘Ye’. De rapper heeft nog niet uitgelegd waarom hij ook zijn naam daarin verandert.

Artiesten veranderen naam wel vaker

West is niet de eerste artiest die tijdens zijn carrière een nieuwe naam aanneemt. Zo werd zanger Cat Stevens in 1978 moslim. Sindsdien gaat hij door het leven als Yusuf Islam. Rapper Sean Combs begon zijn carrière als Puff Daddy, veranderde dat in P. Diddy en heet volgens de laatste stand van zaken alleen nog Diddy.

Misschien wel het bekendste voorbeeld is Prince. Gedoe met zijn platenmaatschappij Warner zorgde er begin jaren ’90 voor dat de zanger een nieuwe naam nodig had. “Hij mocht van Warner maximaal 1 album per jaar uitbrengen. Daarom wilde hij onder zijn contract uit en er was maar één mogelijkheid om dat te doen”, vertelt muziekjournalist Edgar Kruize. “De naam Prince, waarmee het contract was getekend, moest verdwijnen.”

The Artist Formerly Known As Prince

De zanger ging ver in zijn verhaal: hij deed zelfs alsof de artiest Prince in 1993 overleed. Voor die naam kwam een symbool in de plaats, met verwijzingen naar het mannelijke en vrouwelijke geslachtsteken. “Dat was onhandig, want niemand kon dat uitspreken. De media ging het toen maar te hebben over ‘The Artist Formerly Known As Prince’”, herinnert Kruize zich.

'Het symbool'

Die uitspraak werd al snel afgekort tot ‘TAFKAP’. “Het Nederlandse Mojo is als eerste die naam ook op posters gaan zetten”, zo ontdekte Kruize. “Uiteindelijk gebruikte iedereen het.”

Fans in de war

Voor fans van de zanger was de naamsverandering maar verwarrend. “Het was zonder internet heel lastig om op de hoogte te blijven van welke muziek er uitkwam en of dat nou van zijn platenmaatschappij kwam of niet.” De situatie liep zelfs zo hoog op, dat ‘TAFKAP’ op een gegeven moment besloot geen nummers meer van ‘Prince’ te spelen. “Daarmee joeg hij heel veel mensen tegen zich in het harnas.”

Tussen Prince en zijn platenmaatschappij kwam het nooit meer goed. “Uiteindelijk kwamen ze tot een soort schikking. Prince gaf tijdens zijn contract zes albums vol kliekjes uit zijn kluis aan Warner.” Toen het contract zes jaar na de naamsverandering afliep, veranderde de zanger zijn naam weer terug.

Risico voor Kanye West

Ondanks dat werd Prince nooit meer zo populair als hij ooit was. “Voor zijn naamsverandering verkocht hij zo zeven concerten op rij uit in Nederland. Erna was het er nog maar één in Ahoy.” De belangrijkste reden daarvoor is, volgens Kruize, dat hij geen rekening hield met zijn fans.

Dat kan ook voor Kanye West een probleem worden, denkt Kruize. “Je ziet de gelijkenis tussen hem en Prince. Ze doen waar ze zin in hebben en zijn eigenlijk wars van wat hun fans willen.” Daarnaast is er meer ophef rond West. Zo is de rapper de laatste tijd pro-Trump en deed hij veel controversiële uitspraken. Fans van een artiest gaan daar niet vanzelfsprekend in mee, zegt Kruize. “Mensen identificeren zich heel erg met een artiest. Als die artiest dan plotseling heel erg verandert, is het voor hen lastig om zich nog te kunnen identificeren. Dat is voor hen verwarrend en frustrerend.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.