Het zit Disney niet mee met hun nieuwste tekenfilm Vaiana. Eerst werd de titel in Europa al aangepast omdat op de originele naam Moana gebruiksrechten zaten van een Italiaanse pornoster. In Amerika wordt deze naam nog wel gebruikt. Nu wordt Disney weer beschuldigd van stigmatisering van de bewoners van Oceanië. 

In de VS brak de film afgelopen weekend alle records, maar mensen uit Polynesië zijn minder blij met de film vanwege de manier waarop hun cultuur wordt afgebeeld. Zo stuit het uiterlijk van hoofdfiguur Maui, die dik en egoïstisch is maar een goed hart heeft, mensen tegen de borst. Het land heeft namelijk te kampen met één van de hoogste obesitas cijfers ter wereld. Ook vinden ze dat hun halfgod Maui verkeerd wordt neergezet, want voor hun is het echt een held.

Disney verklaart dat de makers zich hebben verdiept in de halfgod door onderzoek te doen in Polynesië en met wetenschappers gesproken hebben over de cultuur. 

Het is niet de eerste keer dat ze beschuldigd worden van stereotypering. In 1992 gebeurde dat toen de film Aladdin uitkwam. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.