Iedereen die het wel ’s waagt om met de auto Hilversum in te rijden weet waar ik het over heb: Opstoppingen, files en omleidingen zijn dagelijkse routine. Zeker als, zoals gisteren, drie belangrijke verkeersaders tegelijkertijd worden afgesloten. Dan wordt het echt lachen. En helemaal als je een dag later in je lokale krant leest dat er helemaal niets aan de hand was.

Toegegeven, Hilversum is qua vorm een gemeente waar je niet zomaar een rondweg omheen legt. Ingesloten door hei, bossen en plassen is er geen ruimte voor een rondweg waar de vele duizenden forensen, waaronder menig collega, die met name op het Mediapark werkzaam zijn zonder dagelijkse file’s naar hun werk kunnen rijden. En er is de laatste jaren veel verbeterd, met name de toegangsweg naar het mediapark.

Daar had ik gisterochtend niets aan toen ik nietsvermoedend met de auto richting school vertrok om de kinderen weg te brengen. Met de auto, omdat ik direct daarna richting Utrecht moest. En dat had ik beter niet kunnen doen. Het ritje van normaal nog geen tien minuten koste een klein half uur. Op alle doorgaande wegen waar ik langskwam stond het verkeer muurvast. De stad uit koste nog ’s een kleine drie kwartier. Ik besloot me niet druk te maken en heb het maar uitgezeten.

Maar vanmorgen (op tijd op het werk, want met de fiets) wilde ik toch even weten hoe lang de werkzaamheden gaan duren en stuitte op een opmerkelijk artikel in de Gooi en Eemlander met de kop ‘Chaos op Hilversumse omleidingroutes valt mee’. Volgens de schrijver was het ‘wat drukker’ en waren er ‘geen grote problemen’. De gemeentelijk verkeerswoordvoerder verkeerde nog net niet in een juichstemming. Curieus, want uit eigen waarneming zag ik dat de chaos groter was dan ooit, iedere in- en uitvalsweg zat potdicht. En ook de reacties bij het artikel en op Twitter liegen er niet om. En waarom de verkeerswoordvoerder niet even gevraagd waarom werkzaamheden aan tenminste twee cruciale verkeersaders tegelijkertijd moeten plaatsvinden?

Misschien moet er eerst een brand in het centrum uitbreken om te spreken van grote problemen. Hulpdiensten zouden er alleen met veel moeite bij kunnen komen. Een Al Sahafje van het streekblad dus.

Maar niet getreurd, over ruim twee maanden is het leed alweer geleden. Als het centrum tenminste niet wordt volgestopt met extra hoogbouw, megabioscopen en outletstores...

Niet bestaande verkeerschaos in Hilversum