Is de misdaadserie Undercover fictie? Volgens de makers van Netflix wel. Inspiratie haalden ze uit allerlei drugszaken. Maar journalist Joris van der Aa zegt dat de serie overduidelijk is gebaseerd op drugsbaas Janus van W.

Let op: dit artikel bevat meerdere spoilers.

De misdaadserie is sinds mei te zien via streamingdienst Netflix. Er is zelfs al een tweede seizoen in productie over de criminele handel en wandel van Ferry Bouman. Het verhaal over de Brabantse drugsbaas vertoont opvallend veel gelijkenissen met de drugszaak rond Janus van W. die in 2012 tot een jarenlange celstraf werd veroordeeld.

Camping Parelstrand

Lommel, 9 juni 2009. Een grote politieactie op recreatiepark Parelstrand verstoort de brunch van een groep vaste gasten die aan het bijkomen zijn van een verlovingsfeest van de avond ervoor. Er worden tien mannen gearresteerd, onder wie Janus van W.. Hij heeft een chalet op Parelstrand en bezit een zwaarbeveiligde woning op steenworp afstand van het park.

Justitie bestempelt Van W. als de spil van een bende die zich bezighoudt met de productie van drugs en witwassen van geld. Hij wist daarvoor tot drie keer toe te ontsnappen aan een moordaanslag. De arrestaties zijn het resultaat van een onderzoek dat jaren heeft geduurd en waarbij ook twee undercoveragenten zijn ingezet: Billy en Nina. Het stel had al een paar jaar een chalet op het park op enkele meters afstand van het verblijf van drugsbaas Janus van W.

De trailer van de Netflix serie 'Undercover'.

Undercover

Net als Ferry Bouman, de gezette Brabantse drugsbaas die je leert kennen in de eerste aflevering van de nieuwe misdaadserie Undercover, bezit ook Janus een goed beveiligde villa en een chalet op camping Zonnedauw, in de buurt van zijn eigen woning. In de serie zitten de autoriteiten hem al jaren op de hielen maar krijgen ze de zaak niet hard.

Ferry is op zijn hoede en doet alles om geen sporen achter te laten van zijn criminele zaken. In een ultieme poging de drugscrimineel te pakken, zet men het Vlaams-Nederlandse undercover-duo Kim en Bob in. Door een chalet te huren op hetzelfde park als Ferry, weten ze langzaam maar zeker in zijn leven te infiltreren.

Bob en Kim
Bron: Netflix
Undercover-agenten Bob en Kim voor hun chalet op camping Zonnedauw.

Niet opvallen

Ook Janus van W. typeerde zich door extreme voorzichtigheid. Dat schetst de Belgische misdaadjournalist Joris van der Aa van de Gazet van Antwerpen. Hij volgde het strafproces tegen Janus en zijn bende. Volgens Van der Aa deed Janus alles om niet op te vallen.

Hij had geen dure merkkleding, reed in tweedehands auto's en gedroeg zich niet opzichtig. Hij communiceerde alleen per sms, zo kon hij niet afgeluisterd worden. De reden dat hij toch gepakt werd, is omdat hij in zijn arm werd geschoten. "Toen kon hij niet meer zo goed sms'jes versturen en is hij gaan bellen", zegt Van der Aa.

'Undercover is fictieve serie'

Hoofdpersoon Ferry is niet gebaseerd op Janus van W., zegt Netflix. De producent zegt verder dat Undercover een fictieve serie is over undercoveragenten. "De scenaristen hebben grondige research gedaan naar hoe undercoveragenten werken en leven en hebben zich daarbij laten inspireren door verschillende gepubliceerde artikelen over allerlei drugzaken en undercoveracties", schrijft een woordvoerder.

Zijn het dan toevallige overeenkomsten? Nee, zegt misdaadjournalist Van der Aa. Sommige dingen uit de serie zijn letterlijk uit de realiteit overgenomen. Zo zegt hoofdpersoon Ferry Bouman in de serie de undercovers te kunnen 'ruiken'. "Dat zijn woorden die letterlijk uit de mond van de vader van Janus zijn gekomen. Hij werd geïnterviewd tijdens het proces."

Vader van Janus van W. wordt door Omroep Brabant geïnterviewd.

Overduidelijk

Van der Aa noemt het overduidelijk dat Undercover op Janus is gebaseerd. "Je hebt het koppel van undercoveragenten in de serie. Dat is in het echt ook gebeurd. Alleen heeft het in het echt 1,5 jaar geduurd voordat de agenten een echt gesprek met Janus van W. hadden", vertelt Van der Aa.

En hij noemt meer overeenkomsten. Zo ergert Ferry zich aan zijn Italiaanse zakenpartner, net als Janus. "Er zijn passages in het dossier waarin Janus zijn beklag doet over het gedrag van de Italianen. Dat zie je letterlijk in de serie", zegt Van der Aa. Net als de inval tijdens een trouwfeest. "In de realiteit was het de ochtend na een verlovingsfeest. Iedereen zat suf op de camping te ontbijten en op dat moment zijn de arrestatieteams binnengevallen", vertelt Van der Aa.

Nooit voor moord vervolgd

Er zijn echter ook gebeurtenissen die niet in de serie zijn beland. Zo zou de Belgische justitie een liquidatiepoging op een rivaal van Janus van W. op het laatste moment hebben voorkomen, stelt de journalist. "Ze hebben letterlijk sms'jes gestuurd naar de moordenaars die klaar stonden om toe te slaan: niet doen. Als je dat verfilmt dan denk je, dat gebeurt niet echt. Maar het is wel echt."

In de eerste aflevering van Undercover zie je Ferry een moord plegen. Al is er gesproken over moorden waarbij Janus betrokken zou zijn, hij is nooit voor moord vervolgd. Wat dat betreft snapt de Van der Aa de bezwaren van de familie. "Ferry is wel wat crimineler van gedrag gemaakt", vindt de journalist.

'Geen enkele gelijkenis'

EenVandaag heeft contact gehad met de familie Van W. De advocaat laat ons weten dat de familie Van W. geen enkele gelijkenis ziet tussen het verhaal van Janus van W. en de Netflix serie Undercover. Met name distantieert de familie Van W. zich nadrukkelijk van de in de serie vertoonde moorden.

Janus van W ziet zelf de gelijkenis met de Netflix serie "Undercover" niet

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.