Dat het online en on-demand kijken stijgt, weet iedereen. Het gaat alleen veel sneller dan iedereen dacht. Zo is het aantal abonnees van Netflix de afgelopen maanden veel sterker gestegen dan de prognoses aangaven. Gisteren maakten ze hun kwartaalcijfers bekend en daaruit blijkt dat ze er 8,3 miljoen nieuwe klanten hebben bijgekregen. Veel meer dan de 6,3 miljoen waar analisten rekening mee hielden.

Een verklaring daarvan kan zijn dat de streamingdienst veel meer inzet op eigen producties die alleen bij Netflix te zien zijn. Ook zitten daar steeds meer niet-engelstalige producties bij, zoals de Spaanse (een grote markt) maar ook Nederlandse. In november werd namelijk de Nederlandstalige serie Undercover aangekondigd, de eerste Vlaams-Nederlandse Netflix productie.

De omzet van Netflix steeg de afgelopen drie maanden met een derde tot bijna 3,3 miljard dollar. De nettowinst verdrievoudigde tot 185,5 miljoen dollar. Ook op andere vlakken is te zien dat het online en uitgesteld TV kijken fors terrein wint. Zo versloeg AVROTROS deze week het online kijkrecord met de nieuwe satirische serie 'De Luizenmoeder'. In een week tijd keken maar liefst 844.000 mensen de eerste aflevering terug. Meer dan de 750.000 kijkers die de uitzending liniair op TV bekeken. 

Niet eerder sinds het begin van de metingen tien jaar geleden hebben zoveel mensen achteraf een uitzending teruggekeken.