Ben je er net aan gewend, hoeft het niet meer. Eén op de vier Zeeuwen hoeft vanaf volgend jaar zijn plastic afval niet meer apart in te zamelen, want speciale machines gaan het werk doen. Maar welke manier is de betere?

Maarten Bakker is recycling-expert aan de TU Delft en heeft een lichte voorkeur. De machine inzetten is volgens hem meestal een beter idee dan het zelf doen. "In gemeenten waarin huishoudens hun afval zélf scheiden, is ongeveer 70 procent van het PMD recyclebaar. Als je dit afval en het restvuil samen inzamelt, kun je ongeveer de helft van het afval hergebruiken. Maar omdat je meer materiaal hebt als je PMD en rest niet apart ophaalt, hou je uiteindelijk meer recyclebaar afval over."

Afval ophalen is kostbaar

Ook qua kosten is het voordeliger om niet zelf in de weer te gaan met afval scheiden. "Dat komt doordat het ophalen van afval het duurste onderdeel is van het proces", legt Bakker uit. "Ophalen van los PMD-materiaal is duurder, omdat je daarvoor meer aparte bakken en containers nodig hebt. En meer losse punten installeren is kostbaarder dan één grote afvalbak neerzetten."

De machine die ze in Zeeland gaan gebruiken zal dus meer afval moeten verwerken, "maar machinewerk valt meestal net iets goedkoper uit dan los PMD-afval ophalen."

Lees ook

'Als je het aanraakt, bestaat het'

In Zeeland zijn de reacties op de maatregel verdeeld. Bakker begrijpt dat niet iedereen enthousiast is. "Milieubewuste mensen willen hun afval zelf blijven scheiden, het geeft ze geen goed gevoel om alles in dezelfde bak te gooien. Mensen afval laten scheiden maakt ze bewust van het belang van recyclen en goed omgaan met spullen."

Dat bewustzijn komt volgens Bakker doordat je het afval even vasthoudt, voordat je het weggooit. Bakker: "Als je iets aanraakt, bestaat het. Door zelf te sorteren word je even met het afval geconfronteerd."

De mens scheidt slechter

Toch blijft Bakker bij zijn punt dat we afval scheiden beter aan machines kunnen overlaten. En dat komt niet alleen door het hogere rendement en de lagere kosten. "Mensen scheiden hun afval over het algemeen niet zo goed."

"Het kost de verwerkingsmachines ook moeite om het ene troepje van het andere te scheiden, maar de verwachting is dat er vier keer zo veel plastic, blik en drankenkartons uit het afval wordt gefilterd."

Maarten Bakker van de TU Delft in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.