Op Twitter worden berichten met nepnieuws zes keer sneller gedeeld dan de waarheid. Ook hebben ze een groter bereik dan berichten die wel de waarheid spreken. Dat meldt het blad Science na een analyse van ruim 4,5 miljoen tweets. De geanalyseerde tweets werden tussen 2006 en 2017 verstuurd.

Volgens het onderzoek zijn vooral echte accounts verantwoordelijk voor de verspreiding van nepnieuws, en dus geen bots of nepaccounts. Bots en nepaccounts werden ook onderzocht. Deze blijken nepnieuws en echt nieuws echter in ongeveer gelijke verdeling te verspreiden.

'Fake news'

Waarom we 'fake news' sneller delen heeft volgens de onderzoekers echter niet één duidelijke reden. Wel zegt hoofdonderzoeker Sinan Aral dat nepnieuws veel opvallender was dan echt nieuws. "Dat is logisch, wanneer je niet door de werkelijkheid beperkt wordt, kun je veel opvallendere informatie bedenken." Overigens wil het delen van nepnieuws natuurlijk niet altijd zeggen dat de verspreider ervan er ook echt in gelooft. Zo wordt vandaag een tweet van Leon de Winter veel gedeeld, vooral ook door mensen die de onzin ervan inzien. Hij schrijft:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.