Het kan zomaar gebeuren dat je in een grensgemeente je auto parkeert in Nederland, maar uitstapt in Duitsland. Zonder negatief testresultaat mag je de grens niet over en ben je dan al formeel in overtreding. En dat heeft grote impact op de inwoners.

De grens tussen Nederland en Duitsland is deze week door de nieuwe coronaregels ineens weer zichtbaar en je mag 'm pas over als je een negatief testresultaat kan laten zien. Reizigers uit Nederland die worden betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, riskeren een boete. Burgemeester Stapelkamp weet zich er eigenlijk geen raad mee.

Geen rekening gehouden met grensdorpen

Voor veel bewoners bestond die grens tussen het Nederlandse Dinxperlo en het Duitse Suderwick eigenlijk al jaren niet meer. Ze gaan misschien in Duitsland naar school, maar wonen in Nederland. Of andersom.

"Mensen hier zijn gewend in beide landen een beetje te doen. Relaties, werk, sporten of bijvoorbeeld naar school gaan", zegt burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten, waar Dinxperlo onder valt.

Dinxperlo-suderwick
Bron: EenVandaag
De grens tussen Dinxperlo en Suderwick

Parkeren in Nederland, uitstappen in Duitsland

Het zijn soms hele simpele, alledaagse en praktische zaken waar de inwoners tegenaan lopen. Het kost Stapelkamp dan ook geen enkele moeite ter plaatse voorbeelden uit zijn mouw te schudden.

"Ik heb hier net mijn auto geparkeerd. Ik parkeerde in Nederland maar moest uitstappen op een Duitse stoep. Formeel gezien heb je dus al een negatieve test nodig als je je auto uitstapt."

'Niet te doen'

"Het is weer een typisch voorbeeld van iets wat ze in Berlijn bedenken zonder rekening te houden met de grensdorpen", vervolgt hij. "Het is hier niet te doen. Het is nou eenmaal een dorp op de grens."

Dat de Duitsers actie ondernemen om de coronacijfers terug te dringen begrijpt hij overigens goed. "De cijfers aan onze kant van de grens zijn ook best wel hoog. Er zijn ruim 400 besmettingen per 100.000 inwoners."

info

Hoeveel grensdorpen zijn er eigenlijk?

Een grensplaats is een plaats die zich bevindt in twee of meerdere geografische gebieden. Tussen Nederland en Duitsland zijn vier van dit soort grensdorpen.

  • Vaals en Vaalsequartier
  • Kerkrade en Herzogenrath
  • Dinxperlo en Suderwick
  • Landgraaf en Übach-Palenberg

Steekproeven

Hoe de politie het moet gaan handhaven weet hij nog niet, als burgemeester gaat hij daar niet over. "Ik verwacht dat er steekproeven komen", zegt hij.

In het grensgebied van de Duitse deelstraat Noordrijn-Westfalen werd gister volgens berichten van 1Limburg steekproefgewijs gecontroleerd. Aan de grens bij Vaals begon de Duitse Bundespolizei dinsdagmorgen meteen met steekproeven.

Grensoverschrijdend hondentrimmen

Niet meer zo makkelijk tanken over de grens of boodschappen doen: het is vervelend, maar de hondentrimsalon van Iris Coppèe heeft een creatieve manier bedacht om haar Duitse klanten toch te kunnen ontvangen. Haar hondentrimsalon zit aan de straat waar de grens tussen de twee landen loopt.

Ze spreekt aan de straat af met de baasjes en daar haalt ze de hond op. Nadat de viervoeter een knipbeurt heeft gehad spreekt ze weer met het baasje bij de grens af. "Ik weet niet zeker of het mag hoor, maar alleen de hond gaat de grens over dus volgens mij moet het op deze manier gewoon kunnen", zegt Coppèe lachend.

Door nieuwe Duitse coronaregels mag je zonder negatieve test de grens met Nederland niet meer over. Hondentrimster Iris uit grensdorp Dinxperlo heeft veel Duitse klanten. Aan de grens haalt ze de honden nu maar op: "Er staat nergens dat dat niet mag."

'Nieuwe regel spant de kroon'

"Midden op straat met de baasjes afspreken, het is wel erg bijzonder. Het is tekenend voor hoe belachelijk die regel is. Het is in een grensdorp echt niet te doen om deze regels na te leven. Elke twee weken veranderen de regels weer, maar deze nieuwe regel spant wel de kroon", zegt de hondentrimster.

Coppèe baalt best wel van de nieuwe regels. "Er zijn niet zoveel hondentrimsalons in deze regio. Voor Duitse klanten die in de buurt wonen kan je de creatieve grensoplossing doen maar er zijn ook veel klanten die 40 kilometer moeten rijden voordat ze bij mijn salon zijn. Die zeggen de afspraken af en daardoor loop ik veel inkomsten mis."

Lees ook

Twee keer per werkweek laten testen

Duitsland bestempelde Nederland afgelopen weekend tot 'hoog risicogebied' vanwege het grote aantal coronabesmettingen. Reizigers uit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland nu registreren en na aankomst in quarantaine. Dat laatste is niet vereist met een negatieve testuitslag.

Er gelden andere testregels voor Nederlanders die vanwege werk of studie regelmatig de grens oversteken. Hun test blijft 72 uur geldig. Dat betekent dat zij zich in een werkweek twee keer moeten laten testen.

Julian Frickel
Bron: EenVandaag
Julian Frickel moet zich twee keer per week laten testen

Ongemak

Julian Frickel is zo'n werknemer. Hij is Duits, maar werkt in een metaalweverij in Nederland, een paar honderd meter van zijn huis. "Ik heb zondag een test gedaan en ga mij vanavond maar weer laten testen."

"Ik begrijp best dat er twee keer per week getest moet worden", legt hij uit. "Leuk is anders maar in Nederland zijn ook veel meer besmettingen dan in Duitsland dus ze moeten iets. Als je in een grensdorp woont is heb je gewoon pech dat je dit ongemak hebt."

Testen voor basisscholen 'niet praktisch'

Niet alleen bedrijven op de grens hebben last van de coronaregels. Ook voor de basisschool De Bosmark zorgt het voor onduidelijkheid. De Nederlandse school ligt op een steenworp afstand van de grens en heeft veel Duitse kinderen.

Voor docent Monika Kersten zorgen de regels voor veel verwarring. "Sommige collega's zeggen dat je om de drie dagen moet laten testen. Of is er een uitzondering op het woon-werkverkeer? Ik weet niet wat het nou is. Het testen is echt niet praktisch. Het is allemaal wel leuk bedacht, maar over hoe het voor scholen op grensgebieden is, lijkt niet te zijn nagedacht."

'Duitse overheid moet tests vergoeden'

Er zijn tot nog toe in ieder geval geen kinderen thuis gebleven door de nieuwe regels. Kersten hoopt snel meer duidelijkheid te krijgen in de vorm van een richtlijn. Ook Puck van Holsteijn, de eigenaresse van de metaalweverij in grensdorp Dinxperlo, hoopt hierop.

"Ik zou graag zien dat er een structurele oplossing komt voor de testen", zegt ze. "Nu moet ik zelf de testen betalen, ik zou het logisch vinden als de Duitse overheid dat gaat vergoeden als ze dat van werknemers in grensdorpen eisen."

De straat tussen de dorpen oversteken zonder negatief testresultaat mag formeel niet en dat heeft grote impact op de inwoners van het Achterhoekse Dinxperlo. Dat ligt direct tegen het Duitse buurdorp Suderwick aan. 'Regel werkt hier in de praktijk niet.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.