De tropische storm Pabuk is aan land gegaan in het zuiden van Thailand. De storm raast nu over eilanden als Koh Samui, waar de Nederlandse Hilde Habing op vakantie is: "Toen we hoorden van de storm, konden we niet meer van het eiland af."

Uit voorzorg zijn de afgelopen dagen duizenden mensen geëvacueerd. Maar velen zitten nog vast, waaronder toeristen op populaire vakantie-eilanden. De tropische storm kwam eerder aan land dan verwacht en is ook eerder afgezwakt. Maar met een windsnelheid van 75 kilometer per uur gaat de storm verder richting toeristische bestemmingen als Koh Samui en Phuket.

Een strand in Thailand tijdens storm Pabu.

Grote rijen mensen

Hilde Habing is met haar gezin op vakantie in Thailand. Vóór haar geplande uitstapje naar het eiland Koh Samui was zij niet op de hoogte van de dreigende storm: "De veerdienst heeft ons niet gewaarschuwd. Op het moment dat wij onderweg waren naar Koh Samui, waren er al grote rijen mensen die terug wilden. Heel veel mensen werden ziek op de boot en we konden door het slechte weer niet aanmeren bij de juiste haven."

De veerdienst heeft ons niet gewaarschuwd.

Eten en drinken inslaan

Toen duidelijk werd hoe erg de storm kon worden, was het voor Hilde en haar familie te laat om het eiland te verlaten. "Het werd snel best slecht weer. Het waaide heel hard en kon op elk moment overstromen. We moesten toen echt binnen blijven. Via Twitter heb ik gelezen hoe we ons konden voorbereiden. Ik heb eten en drinken ingeslagen en een lijst met noodopvang locaties opgezocht en hoe we daar konden komen."

De storm is vooralsnog minder heftig dan aanvankelijk werd gedacht. Hilde heeft dan ook geen gebruik hoeven maken van de noodopvang. "Toen het weer droog was gingen mensen alweer de straat op en er zijn zelfs al restaurants open."

Storm Pabuk heeft het zuiden van Thailand bereikt. De tropische storm is mogelijk de zwaarste in decennia. In het gebied zijn verschillende Nederlanders.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.