De aanpak van vuurwapens moet hogere prioriteit krijgen. Dat zegt de Nederlandse Politievakbond NPB en vuurwapen-expert Jas van Driel. Ook de Nationale Politie erkent de gebreken in de aanpak van wapenbezit. Het wordt makkelijker om aan wapens te komen, de gebruikte wapens worden zwaarder en de straffen voor wapenbezit zijn te laag.

“Zorgwekkend”, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs. “Het opsporen van vuurwapens is nu meer een bijzaak dan een hoofdzaak.” Er worden meer wapens gesmokkeld en het kopen van wapens via het dark web, een afgeschermd deel van het internet, neemt ook toe. “Toch zijn er geen speciale teams meer die bijvoorbeeld smokkelroutes onderzoeken.”

Meer wapengebruik door jonge criminelen

De Nederlandse Politiebond heeft met veel rechercheurs gesproken die zich zorgen maken. Zij ervaren dat er steeds vaker wapens worden gebruikt op straat. Jongeren zouden ook zwaardere wapens bezitten en minder grenzen hebben om ze te gebruiken. Volgens voorzitter Jan Struijs is er meer geld, tijd en aandacht voor nodig om wapengebruik tegen te gaan. “Er moet meer gerechercheerd worden op wapenbezit.”

Instroom wapens houdt aan

Hoewel er bij de politie een kwart meer wapenonderzoeken lopen dan een paar jaar geleden, houdt de instroom van wapens naar Nederland de komende tijd ook aan. Dit zegt de landelijk portefeuillehouder vuurwapens bij de Nationale Politie Dick Schouten. De opsporing wordt vermoeilijkt door de toename van de wapenhandel via het dark web. “Het is ontzettend ingewikkelde materie. Wij maken er langzaam progressie in maar er moet nog veel geïnvesteerd worden om eruit te halen wat erin zit.”

Hiernaast moet wapenbezit volgens Dick Schouten veel zwaarder gestraft worden. Vergeleken met andere landen zijn de straffen voor wapenbezit in Nederland, met een richtlijn van vier maanden voor een vuurwapen, heel laag. “Wat dat betreft lopen wij heel erg achter.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.