De Nederlandse pater Frans van der Lugt is gedood in het Syrische Homs. Gewapende mannen ontvoerden hem vanmorgen uit het huis van de jezuïeten en schoten hem twee kogels door het hoofd. Dat heef de Nederlandse Orde van de Jezuïeten laten weten.

Pater Frans woonde al sinds 1966 in het Midden-Oosten, eerst in Libanon en sinds 1971 in Syrië.

Gerichte actie

Eduard Kimman, missie-directeur van de Jezuïeten in Nederland vertelt dat gewapende mannen op de poort van het huis begonnen te rammen en dreigden te gaan schieten: 'Hij moest toen naar buiten en is meteen geëxecuteerd.' Volgens Kimman was het een gerichte actie op pater Frans. 'Iedereen weet dat hij daar woont.' Beluister het gesprek hierboven terug. 

Twee jaar terug volgde oorlogscorrespondent Arnold Karskens pater Van der Lugt voor EenVandaag nog tijdens zijn dagelijkse bezigheden in Syrië:

Van der Lugt, die op 10 april 1938 in Den Haag was geboren, vertrok bijna 50 jaar geleden naar Syrië. Hij werkte in Homs met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten. Van der Lugt sprak begin dit jaar in een filmpje, dat op internet te zien was, over de nijpende situatie in Homs. 'Wij houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood', zei hij in het Arabisch.

Volgens Stuyt wilde de pater ondanks herhaalde verzoeken niet weg uit de belegerde stad. 'Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen', was zijn antwoord, zei Stuyt enkele maanden geleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.