Een Nederlandse jihadist had een leidende rol in de IS-gevangenis waar de Amerikaanse journalist James Foley gevangen zat. Dat heeft de Belgische jihad-strijder Jejoen Bontinck verklaard.

Dit zegt vader Bontinck vanavond in EenVandaag. De Belgische advocaat Kris Luijckx bevestigt het verhaal over de Nederlander bij IS. Strafpleiter Luijckx staat Jejoen Bontinck in België bij, waar de jongen terecht staat in een terreurproces.

Wat de rol van de Nederlander precies was, is niet duidelijk. De man zou een hoge positie hebben bekleed in de IS-gevangenis. In Nederland zou hij een opleiding tot ingenieur hebben gevolgd.

Volgens advocaat Luijckx en Dimitri Bontinck zat Jejoen drie maanden in de IS-gevangenis, samen met de Amerikaanse fotograaf James Foley, die vorige week op gruwelijke wijze door IS werd gedood.

Zoon Bontinck is een Belgische jihadist die op zijn 17de naar Syrië vertrok om te vechten tegen Assad. De zaak kreeg grote aandacht door de zoekactie die zijn vader op touw zette om hem terug te halen uit Syrie. Jejoen Bontinck heeft verklaard dat hij door IS werd vastgezet omdat was uitgelekt dat hij terug wilde naar Belgie. Hij kwam daar in een cel met de fotojournalist Foley. Dit was in een IS-gevangenis waar de Nederlandse jihadist in de leiding zat.

Jejoen keerde vorige zomer terug en moet zich in september voor de Belgische rechter verantwoorden. In dat proces staan tientallen Belgische terreurverdachten terecht. De Belgische justitie en de AIVD willen het bericht bevestigen noch ontkennen.